DEBATT

En bedre plass i byen

Norges bank har lagt vekt på å involvere de berørte parter i utformingen av den nye bankplassen i Oslo.

MER ATTRAKTIVT ROM:  Den mest fremtredende svakheten ved plassen i dag, er at den i mindre grad innbyr til opphold og opplevelser høst, vinter og vår, på disse tidene av året er fontenen slått av, skriver Norges Bank. Foto: NTB scanpix
MER ATTRAKTIVT ROM: Den mest fremtredende svakheten ved plassen i dag, er at den i mindre grad innbyr til opphold og opplevelser høst, vinter og vår, på disse tidene av året er fontenen slått av, skriver Norges Bank. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks planer for revitalisering av Bankplassen i Oslo sentrum engasjerer, og vi setter pris på de innspillene vi har fått i arbeidet. Som følge av faglige vurderinger og gode innspill underveis er vinnerutkastet fra vår arkitektkonkurranse vesentlig bearbeidet.

I utformingen av plassen er det flere hensyn som skal ivaretas på en god måte. Vi har derfor lagt vekt på å involvere berørte parter, herunder Bymiljøetaten, Byantikvaren, Riksantikvaren og plassens naboer. For at Bankplassen skal være både trygg og innbydende for alle som ønsker å benytte den gjør vi en betydelig rehabilitering, med bedre belysning, beskjæring av trær, utbedring av sykkelparkering og overflater, samt oppgradering av vannrør, strømføring og bærende masser i grunnen.

Norges Bank har samtidig lagt vekt på at utformingen av plassen skal understøtte Oslo kommunes arbeid med å skape rom for godt byliv. Plassen slik den fremstår i dag har styrker, men også svakheter. Viktige styrker er at plassen er intim og skjermet. Beplantning og sitteplasser er også positive elementer som vi ønsker å styrke ytterligere. Bankplassen har en rik historie som spenner over mer enn 150 år. Norges Bank vil ivareta kvaliteter fra flere epoker i denne historien, samtidig som hoveddelen av utformingen fra 1986 bevares, inkludert en sentralt plassert fontene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.