Anmeldelse: «Hva vil folk si»

- En begivenhet i norsk film

Iram Haq stiller store spørsmål i skarp film om usosial kontroll.

OM INNVANDRING: Filmen handler om en ung norsk-pakistansk jente som blir tvangssendt til Pakistan av foreldrene sine. Filmen har fått god kritikk under filmfestivalen i Toronto. Video: Mer Film. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Tvingende tradisjoner tilsynelatende hugget i stein må rammes usedvanlig hardt, med smale, skarpe hakk. 2017 har hittil skapt tre ulikt skulpturerte kraftskildringer av unge kvinners frigjøringer fra ytre og indre religiøst og sosialt trykk: Andems sobre «Skam», Triers sitrende «Thelma», og nå Haqs skremmende «Hva vil folk si», en film som brenner i bukhulen, og må kunne betegnes som en begivenhet i norsk film.

Usosial kontroll

Regissør og manusforfatter Haq tar sjumilsteg fra kortfilmer som «Skylappjenta» (2009) og debutlangfilmen «Jeg er din» (2013), også om det syltynne handlingsrommet i bindestreken mellom to kulturer. «Hva vil folk si» er kunstnerisk forløst, med stramt grep om virkemidlene. Privat og personlig tvinnes politisk, i en sjeldent viktig film, om det som ofte kalles sosial kontroll, men som omfatter mye mer. Kontrollen kan være fysisk, psykologisk, sosiologisk, kulturell, kjønnet, økonomisk og historisk. Den kan også være internalisert, slik at finslipt selvkontroll og -disiplin til sist usynliggjør trådene som trekker.

Spørsmålet «Hva vil folk si?» er for karakterene i denne fortellingen stilt så mange ganger at selve spørsmålstegnet er filt vekk. Tittelens resignerte formulering «Hva vil folk si» blir slik et retorisk halvspørsmål stilt seg selv. Og i møtene med modale motstandsverb handler det ikke om hva Nisha (Maria Mozhdah) eller faren (Adil Hussain) virkelig vil eller kan, men hva de bør eller . Men ved å innrette seg utelukkende etter blikket utenfra mister man seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer