Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En biskop burde holde seg for god for en teateranmeldelse

Skuespillerne i «I guds namn» fortviler.

TRIST AT FORESTILLINGEN ER AVLYST: Skuespiller Irene Waage synes det er trist at «I guds namn» er avlyst ved flere ungdomsskoler. Hun mener forestillingen belyser et viktig tema. Foto: Fredrik Arff
TRIST AT FORESTILLINGEN ER AVLYST: Skuespiller Irene Waage synes det er trist at «I guds namn» er avlyst ved flere ungdomsskoler. Hun mener forestillingen belyser et viktig tema. Foto: Fredrik Arff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har tidligere skrevet om den kulturelle skolesekken-forestillingen «I guds namn», som ble avlyst ved sju av 16 ungdomsskoler i Hordaland. Den skulle egentlig vises i forbindelse med Grunnlovens 200-årsmarkering.

Avlysningen skjedde i kjølvannet av BTs trykte debattinnlegg, der Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug stiller seg svært kritisk til teaterstykket.

Skuespiller Irene Waage synes det er trist at forestillingen nå er avlyst.

- Det er trist at en biskop skal ha så mye makt. Jeg skulle ønske at flere av de som har sett stykket kunne komme på banen. En biskop burde holde seg for god for en teateranmeldelse. Det er ikke hans ansvar, og heller ikke hans jobb, sier Irene Waage, skuespiller i stykket.

Viktig tema å belyse Waage mener det er viktig å få fram at religionsundertrykkelse også forekommer i Norge.

- Vi er flinke til å belyse andre religioner neagtivt ellers, sier hun, og mener at ungdommer må få lov til å tolke og tenke selv, og ha muligheten til å velge sin egen tro.

Hun mener at rektorer hindrer dem i å gjøre dette når de avlyser forestillingen.

- Hadde rektorene sett stykket først og tatt en avgjørelse ut ifra det, ville det vært annerledes. Det blir en maktdemonstrasjon. En hel kommune har avlyst, og en undres jo hvordan det kan ha seg. Det er en ordentlig tankevekker. Hvordan underviser de religion ellers?, spør Waage.

Selv om biskop Halvor Nordberg har kommet med negative kommentarer om forestillingen, har ungdommene som har sett stykket, uttrykket noe helt annet.

- Vi har hatt kjempefine samtaler med publikum etter forestillingene, og har bare fått positive tilbakemeldinger. Det skjer verre ting enn det vi viser i stykket. Vi vil bare åpne opp til en samtale der vi viser til at ikke alt er som folk tror i kristendommen, sier Waage.
Yngve Seterås er også skuespiller i stykket, og mener at dette står sterkt imot hva Norges grunnlov står for.

- Jeg synes det er veldig tragisk, dette er en 200-årsmarkering for Grunnloven, ytringsfrihet og trosfrihet. Da er det et kjempeparadoks at biskopen ikke har tillit til at unge kan ha selvstendige meninger om dette, men prøve å forhindre at de skal se forestillingen. Det er som å gå 200 år tilbake i tid, sier en fortvilet Seterås.

Han synes det er utrolig merkelig at rektorene har avlyst forestillingene.

- Det er en forestilling som de ikke har sett, og derfor vanskelig å forstå at de avlyste den. Det har ikke kommet en eneste negativ tilbakemelding fra de som har sett den, forteller han.

- Skal være provoserende Eskil Pedersen, leder i AUF, støtter kunstens uttrykksform.

FORSKREMMENDE: Yngve Seterås mener det er et kjempeparadoks at biskoper skal bestemme hva som er rett og galt å se på. Foto: John Andresen
FORSKREMMENDE: Yngve Seterås mener det er et kjempeparadoks at biskoper skal bestemme hva som er rett og galt å se på. Foto: John Andresen Vis mer

- Kunst og kultur skal være provoserende i sitt uttrykk, og det er helt naturlig at ytterpunkter også er en del av for eksempel teaterstykker. Teater kan ofte presentere historier som ikke er veldig naturlige, men kritiske historier om religion hører hjemme, er viktig og det er også mye kontroversielt som for eksempel kirken står for som flertallet i befolkningen er uenig i. Det må kunne belyses, understreker Pedersen, og mener at historiene som beskrives i «I Guds namn» ikke virker spesielt provoserende.

Han mener det er feil at rektorene avlyser forestillingen ved skolene, og at dette skaper mistillit overfor elevene.

- Dette er også mistillit mot elevene ved disse skolene. Jeg er helt sikker på at de utmerket godt kan klare å ha et kritisk blikk på teaterstykket. Det kan ikke være trossamfunn som alene avgjør hvordan debatten om dem skal foregå. De må tåle kritisk søkelys. Samtidig er biskopen og andre helt i sin rett til å fronte sitt syn, forklarer han.

Biskop Halvor Nordhaug har tidligere sagt til Dagbladet at det aldri var meningen at skolene skulle avlyse teaterstykkene.

- Mitt innlegg var ingen oppfordring til å avlyse, avlysningene har skjedd på eget initiativ fra rektorene, uten at jeg har vært i kontakt med noen av dem.

Kunnskapsministeren, Torbjørn Røe Isaksen, har ikke sett forestillingen, og ønsker derfor ikke å kommentere saken.

STØTTER TEATERETS UTTRYKKSFORM: AUF-leder Eskil Pedersen mener at kunst og kultur skal være provoserende. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STØTTER TEATERETS UTTRYKKSFORM: AUF-leder Eskil Pedersen mener at kunst og kultur skal være provoserende. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart