Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En bit av en drøm har gått i oppfyllelse

Siden sist seier har Liv-Christine (17) vært med å skrive bok. Nå er hun månedens poet igjen.

TIL TOPPS IGJEN: Siden sist hun ble månedens poet har Liv-Christine utfordret seg selv i skrivinga. I tillegg har hun begynt på ny skole og vært med å skrive bok. Foto: Privat
TIL TOPPS IGJEN: Siden sist hun ble månedens poet har Liv-Christine utfordret seg selv i skrivinga. I tillegg har hun begynt på ny skole og vært med å skrive bok. Foto: Privat Vis mer

Liv-Christine Hoem ble sist månedens poet i april. Som nyslått septemberpoet kan 17-åringen fra Drammen fortelle om utvikling og utfordringer på flere felt:

— Jeg har fortsatt å skrive, og blant annet prøvd å utvikle en mer personlig skrivestil enn jeg har brukt tidligere. Jeg har prøvd ut nye ting — linjedeling, stil, tema — for å utfordre meg selv, men også for å få mer tak i min «stemme» som poet. I tillegg begynte jeg i høst på International Baccaleurate ved Kongsberg videregående skole, noe jeg trives veldig godt med. Det som blant annet er forskjellen mellom IB-linja og det norske skolesystemet er at vi har alle fag på engelsk. I begynnelsen var det litt rart å skulle snakke engelsk hele tiden, nå er det bare gøy.

— Hva med skrivinga og ønsket om å utgi egen bok?

— I sommer var jeg med på å skrive et innledningskapittel i en bok med tittelen Voksne skaper vennskap, som er basert på Manifest mot mobbing 2012. Oppgaven var å skrive hva vi mener må gjøres for å bekjempe mobbing, men også hvordan vi kan forebygge. Boka oppfordrer voksne til å bli aktive vennskapere, og på den måten sikre gode skolemiljøer for alle barn og unge.

— Boka var en liten bit av en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg fikk mine egne ord på trykk, og jeg fikk uttrykt mine meninger om en sak jeg syns er viktig. Det er også en av grunnene til at jeg en dag ønsker å utgi min egen bok eller diktsamling — jeg vil dele mine ord med andre. Jeg kommer aldri til å slutte å skrive. Det er ikke bare en sterk lidenskap, men har nesten også blitt en livsstil. Jeg har med meg penn og papir overalt, og skriver ned ting jeg ser, føler, lukter eller hører. Det perfekte ville være å kunne leve av å skrive — som forfatter, journalist eller begge deler. På samme måte er det med musikk, spesielt sang, for jeg har også en drøm om å kunne drive med musikk.

Ensomme sammen
Diktet hun går til topps med bærer tittelen «Sannheten om søvn».

— Diktet ditt er tilsynelatende mørkt — mulig søvnløshet, et tungt og truende godstog, hvesende pust og et klamt laken, frost i hjertekamrene. Hvordan ble bildene såpass dramatiske?

— Diktet ble skrevet en høstkveld jeg ikke fikk sove, og det er riktig at det er nokså mørkt, men når det gjelder bildevalgene har jeg egentlig ikke noe godt svar. Det jeg kan si er at det er mer mellom linjene enn det som kan leses på overflaten. Blant annet kan metaforen om frost i hjertekamrene knyttes til flere ting, blant annet ensomhet, og dette bildet kom som et resultat av at jeg har lest en del artikler om temaet. Resten velger jeg å overlate til leseren.

— Jeg leser samtidig et håp i slutten, en stigning og en økende inderlighet i at vi ikke er alene. Hva tenker du selv?

— Det jeg tenker om utviklingen i diktet er at dette «vi» er en slags trøst, og et håp, fordi man aldri er alene. Likevel kan det at vi ikke er alene også kan ha en annen betydning, fordi såpass mange i dag kjenner på en vond ensomhet — ikke bare barn og unge, men også voksne. Og om man tolker det på den måten, kan diktet også være noe samfunnskritisk. Men først og fremst er det riktig at diktet har et betydelig håp i slutten, og at vi opplever en stigning.

— En annen ting er tittelen. «Sannheten om søvn»: Her rører du ved noe grunnleggende ved skriving og enhver virkelighetsbeskrivelse, for er det egentlig mulig å si hva som er sant?

— Jeg får veldig lyst til å trekke fram et sitat av Søren Kierkegaard: «Det gjelder å finne en sannhet som er sannhet for meg», sier poeten og utdyper:

— Kierkegaard mente blant annet at det å eksistere som menneske er å være helt følelsesmessig engasjert i den livsformen man har valgt. Han tenkte også at «den eksistensielle tenker» er subjektivt engasjert, og sannheten for et slikt menneske besto ifølge Kierkegaard av personens livsanskuelse — som er sann for den som har valgt den, fordi han med hele sitt vesen går inn for den. Ut fra det sitatet blir sannhet et relativt begrep, fordi det som er sannhet for én, ikke trenger å være sannhet for en annen.

Og med det filosofiske løftet setter vi over til diktlæreren og juryens begrunnelse:

Godstogets pust
Månedens dikt handler om søvn, om reise, om fravær, om å være alene. Trass i at det favner vidt, har det en rød tråd. Diktet kretser hele tida ryddig og fint rundt godstog-metaforen. 

Men hvorfor gods? Hvorfor ikke bare tog? Her drister vi oss ut på litt gjetting: Kanskje det handler om tingene vi bærer med oss i livet? Som vi ikke kan ta med oss ut i det ukjente? Diktet er stramt oppbygd, ryddig og lettlest. Åtte linjer i første strofe gjentas i siste, sammen med den litt muntlig prega formuleringa «Det er noe med ...» Det spiller på alle sanser, både det visuelle, det auditive og berøringssansen. Juryen leser diktet som en tydelig ekspresjonistisk tekst, der «sjelens ubotelige ensomhet» gjenspeiles i det mørke, i godstoget, i hvesende pust. Ens egen. 

Men «Sannheten om søvn» er også et erkjennelsesdikt. Tydeligst kommer dette til syne på slutten av diktet, der høsten sidestilles med «frosten i hjertekamrene / vi ikke er alene om». Takk for et herlig dikt, rullgardin!

For juryen,
Kristian Rishøi
 
DIKT I DAGBLADET: Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• I tillegg tilbys Dikt.no, et skriveverksted der det er åpent for flere sjangere.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker i tilknytning ti kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave for Diktkammerets første ti år (Samlaget 2011)
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media