Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En bjørnetjeneste for ulven

Å gjøre plass til flere ulver vil bare skape økt konflikt.

Forslaget om bestandsmål for ulv og utvidelse av ulvesonen kan ikke oppfattes på en annen måte en et ønske om å desimere de grønne næringene, skriver kommentarforfatteren.
Forslaget om bestandsmål for ulv og utvidelse av ulvesonen kan ikke oppfattes på en annen måte en et ønske om å desimere de grønne næringene, skriver kommentarforfatteren. Vis mer
Meninger

I Dagbladet 15.12 fremmer WWF-Norge, Norges Naturvernforbund og Foreningen Våre Rovdyr et forslag til bestandsmål for ulv og utvidelse av ulvesonen. Bestanden skal økes med 5 gangen av det den er i dag samt at ulvesonen skal omfatte store deles av Sør-Norge. Utvidelsen vil medføre at ulven vil bli et stort problem for reindrift i Engerdal, villreinstammen på Hardangervidda og beitebruk i hele Sør-Norge. Jakt med løs og drivende hund vil også bli fortrengt. Spørsmålet vi stiller er hvem som er tjent med et forhøyet konfliktnivå rundt denne arten? Kan det være organisasjoner som mottar offentlige bidrag opp mot 130 millioner for å motarbeide sunn forvaltning av vilt og rovvilt i norsk utmark? Ulven er en effektiv predator, og vil med dette forslaget bli en større skadevolder som det den er i dag! Har ulven blitt en så nyttig melkeku for enkelte aktører at man må holde konflikten levende for enhver pris?

Hvorfor vil ikke nevnte organisasjoner la allmennheten få vite at Skandulv har laget en sårbarhetsanalyse for arten som viser at allerede i år 2000 var bestanden i Sør-Skandinavia, så stor at den ville overleve som art i 100 år uten fare for utryddelse? Siden den gang har antallet blitt mer enn 4 ganger så stort. Påstanden om at vi ikke har en Skandinavisk levedyktig bestand er grovt misvisende! At innavlsgraden er kraftig redusert og dalende er et faktum man velger ikke å synliggjøre i debatten. Den er nå ifølge Skandulv/NINA, så lav at det ikke er behov for innvandrende ulv fra Finland/Russland. Norges forpliktelse gjennom Bern konvensjonen knyttet til arten, er å forvalte denne i samarbeid med våre naboland. Vi er ikke forpliktet til å bygge opp en egen levedyktig bestand i Norge. Dette er noe forvaltningsmotstanderne er meget klar over. Argumentasjonen fra kronikkforfatterne framstår som følelsesmessige betraktninger uten å belyse reelle fakta.

Forslaget kan derfor ikke oppfattes på annen måte en et ønske om å desimere de grønne næringene. Høsting av fornybare ressurser gjennom beitebruk i utmark skal erstattes med industrialisert landbruk bygget på kraftforbruk fra importert soya. Uttak av økosmart kjøtt ved jakt og tradisjonell bruk av jakthunder må vike for blind rovdyrromatikk. Forslaget fra WWF, Naturvernforbundet og Foreningen Våre Rovdyr er alt annet enn miljøvern. Organisasjonenes syn innebærer å gjøre arten en bjørnetjeneste da den vil skape økt konflikt.