DEBUTANT: Mathias R. Samuelsen har gått forfatterstudiet i Bø. «Utredning om trengsel» er hans første bok. Foto: Rolf M. Aagaard/KOLON
DEBUTANT: Mathias R. Samuelsen har gått forfatterstudiet i Bø. «Utredning om trengsel» er hans første bok. Foto: Rolf M. Aagaard/KOLONVis mer

En blanding av forvirring og saklighet

Snodige dikt i tynn bok.

||| BOK: Da jeg hadde lest debutanten Mathias R. Samuelsens diktsamling første gang, tenkte jeg: denne boka fikk jeg lite ut av. Da jeg hadde lest den både ti og tyve ganger (den er tynn) ble jeg ikke stort klokere.

Samuelsens dikt henger ikke sammen, eller bare løselig sammen. Titlene på diktene er på siden av diktene. Versene spriker i alle retninger, i hytt og vær, iallfall på meningsplanet:

«Undertiden lader

vi magasinene

Med amerikanske lovtekster

Enda vi synger godt

nok på fransk»

Vi kan riste på hodet av diktenes meningsløshet. Men de kan by på mange underlige ord- og tankekombinasjoner, samt overraskelser:

«Dovre er trist

og ingen lager medikamenter

for denne kvalmen, men

da jeg var lei av legeromaner

fant jeg deg i fotnotene

hos Lorca»

At Lorca opererte med fotnoter er nytt for meg. Men kanskje dette er en kommentar til fjorårets fotnotedebatt. I noen dikt opplever vi allikevel at det ligger en story, en stemning til grunn. Og da kan det bli riktig festlig:

«i bilen med min kjære over fjellet

gjennom trange svinger

satt jeg våt av morgenskodde

i klatreskjorta,

den moren min sydde

av gamle grytekluter

sommeren før

min kjære sa

at jeg så ut som en slagmark

for brukskunsten

og hva ventet hun jeg

skulle svare?»

Diktsamlingen heter «Utredning om trengsel». Og diktene kan leses som den desorienterthet, villfarenhet, gå-seg-bort-het en kan oppleve nettopp i trengselen. Som det står:

«Jeg kom alene

og ble borte i mengden.»

På den annen side: ordet «utredning» er et jævla saklig, ja departementalt ord. Og kanskje det er det som er Samuelsens poeng.

Jeg opplever det iallfall slik med disse diktene at det er i kollisjonen: forvirring innad, saklighet utad, en tilkjempet saklighet, at denne diktsamlingen har sin humor, originalitet og styrke.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 4. januar 2010.

En blanding av forvirring og saklighet