STUDENTSTOPP: Etter å ha fått toppkarakterer de to første årene, avbrøt kronprinsesse Mette-Marit BI-studiene i juni i år. Her er hun avbildet på første skoledag i 2008.
Foto: Cornelius Poppe  / SCANPIX
STUDENTSTOPP: Etter å ha fått toppkarakterer de to første årene, avbrøt kronprinsesse Mette-Marit BI-studiene i juni i år. Her er hun avbildet på første skoledag i 2008. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

- En blir jo veldig lei seg når en ikke får det til på en slik måte som man hadde tenkt

Mette-Marit måtte i juni avbryte mastergraden sin ved BI.

(Dagbladet): I 2008 ble kronprinsesse Mette-Marits nye tilværelse som deltidsstudent ved BI-studiet Master of Management annonsert med brask og bram.

- Denne dagen har jeg har gledet meg til. Endelig kommer jeg i gang med studiene igjen, sa kronprinsessen til Dagbladet da hun møtte til skolestart.

I andre del av tv-portrettet av Mette-Marit, som sendes på NRK1 i kveld, kommer det fram at kronprinsessen i juni i år måtte avbryte disse studiene, og dermed ikke har fullført mastergraden sin slik hun hadde planlagt.

- En blir jo veldig lei seg når en ikke får det til på en slik måte som man hadde tenkt. Studiet har gått så lett inntil nå. Det har nok vært nyttig for meg å kjenne at man møter på utfordringer og at man ikke får ting til. Det har vært litt godt, egentlig, sier Mette-Marit i NRK-portrettet.

Aids-toppmøte Beslutningen om å avbryte studiet ble gjort like før hun skulle delta på et FN-toppmøte om aids i New York den 8. juni i år, da hun innså at oppgaven som ville gitt henne en fullført mastergrad ble for vanskelig.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, bekrefter overfor Dagbladet at oppgaven ennå ikke er levert. Hun vil ikke svare på spørsmål om kronprinsesse Mette-Marit vil ta opp studiet ved et seinere tidspunkt.

Ifølge NRK-journalist Kristi Marie Skrede har BI bekreftet overfor henne at Mette-Marit fikk toppkarakterer de to første årene hun studerte der.

Kronprinsessen begynte i 2008 på Master of Management-programmet Ledelse; makt og mening sammen med vennene Ole Edvard Reitan og Gry Mølleskog, henholdsvis tidligere sjef i Kirkelig Kulturverksted og tidligere stabssjef for kronprinsparets stab ved Det kongelige hoff.

Sms-rim Der høstet de lærdom fra Henrik Ibsen-skuespill som «Brand» og «Peer Gynt», i tillegg til å dykke inn i eksistensialistiske filosofer som Søren Kierkegaard og Friedrich Nietzsche - sistnevnte kjent for sine tanker om overmennesket.

Dessuten sto ogå Joseph Conrads kontroversielle roman «Mørkets hjerte», velkjent i Francis Ford Coppolas bloddryppende filmatisering «Apokalypse nå», på kronprinsessens pensum. Hun har i tillegg tatt kurset Consulting.

Kronprinsessens nære venn Ole Edvard Reitan forteller i tv-portrettet hvordan studiehverdagen deres fortonet seg.

- I studieinnspurten sendte vi smser med oppgaveoppsummeringer til hverandre på rim. Det ble altså ikke sendt en eneste en sms uten at alt var på rim. Det gikk sport i dette og var fryktelig morsomt, forteller Reitan.

Kronprinsessen har tidligere studert ved London School of Oriental and African studies, livssyn og etikk ved UiO samt kjemi og IKT ved Universitet i Agder.

Dagbladet har prøvd å kontakt med rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen, men kommunikasjonsdirektør, Janne Log, henviser til slottet i forbindelse med denne saken.

FØRSTE SKOLEDAG: Rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen, tok i mot kronprinsesse Mette-Marit utenfor BI-skolebygningen i Nydalen i forbindelse med kronprinsessens første skoledag i 2008.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FØRSTE SKOLEDAG: Rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen, tok i mot kronprinsesse Mette-Marit utenfor BI-skolebygningen i Nydalen i forbindelse med kronprinsessens første skoledag i 2008. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer