En blodig historie

Først nå er det mulig å fortelle historien om Cosa Nostra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I MAI 1992 lagde en fjernstyrt bombe et sju meter dypt krater i motorveien som binder flyplassen utenfor Palermo sammen med byen. Den legendariske antimafiaetterforskeren Giovanni Falcone døde momentant i attentatet, utført av den sicilianske mafiaen, Cosa Nostra . Drapet markerte et vendepunkt i historien om mafiaen. For Falcone var mannen som hadde funnet nøkkelen til den kriminelle organisasjonen.

FØR FALCONES etterforskning, og hans avhør av en høytstående mafia-avhopper, hadde det vært mulig å hevde at mafiaen ikke fantes. At den var oppspinn, en fantasi om noe som i virkeligheten var kriminalitet og groteske drap begått av individer med løs tilknytning til hverandre, men med en sterk felles følelse av en århundrelang siciliansk ærestradisjon. Ifølge den skotske historikeren og journalisten John Dickie, forfatteren av boka «Cosa Nostra», som nå kommer ut i norsk utgave, er det takket være Giovanni Falcones innsats at det nå er mulig å skrive en historie om mafiaen som en mektig kriminell organisasjon.

-  Det er vanskelig å finne noe når du ikke vet hva du skal lete etter. Det fantes bevis før, men de var fragmenterte, usikre. Først med dommene som falt i de mange rettssakene på nittitallet, ble det juridisk bekreftet at mafiaen eksisterer. Italias befolkning fikk en kollektiv erkjennelse av hva de sto overfor, hva de måtte kjempe mot, sier Dickie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer