Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En blodig latterbombe

Forbilledlig blanding av spenning og humor i solid oppfølger til «Døde menn går på ski».

Ukas bokanmeldelser.

BOK: For seks år siden overrasket Knut Nærum med kriminalkomedien «Døde menn går på ski», en humoristisk hyllest til Bernard Borge-bøkene fra 40-tallet.

I år gjør han det igjen, med en blodig fortelling fra en ferieidyll i skjærgården utenfor Grimstad.

Bøgen

Vi er på den lille øya Kjølholmen, hvor kriminalforfatteren Kjell Nilsen - han fra «Døde menn går på ski» - er i gang med ei ny bok.

Nilsen leier hytte av den søkkrike kosmetikkdronningen Malin Meller mot å utføre diverse enkle vaktmestertjenester. Øyas eneste fastboende er fiskeren Eilert Eliassen, som advarer Nilsen mot det overnaturlige vesenet Bøgen - det herjer på øya om sommeren. I tillegg bor privatdetektiven Oberon Qvist der for tida.

Men så ankommer Malin Meller med sitt følge: stedatter med kjæreste, søster med ektemann og en enslig markedssjef. Fra da av utvikler handlingen i «De dødes båt» seg til en fullblods kriminalroman, og Knut Nærum skal ha all mulig ros for sin forbilledlige oppbygging av en intrige.

Balansegang

KOMIKRIM: Knut Nærum takler flere disipliner i «De dødes bok»: Boka er både en fullgod krim og en real latterbombe. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
KOMIKRIM: Knut Nærum takler flere disipliner i «De dødes bok»: Boka er både en fullgod krim og en real latterbombe. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

Nærum skal ha mest ros for sine generelle skriveferdigheter, for «De dødes båt» er en gjennomført morsom roman, skrevet på pertentlig riksmål og breddfull av nærumske onelinere og skrå kommentarer, noe som bare høyner opplevelsen.

Sjangerparodier kan være vanskelige disipliner, men Knut Nærum består nok en gang prøven med glans.

«De dødes båt» er både en fullgod krim og en real latterbombe, en balansegang det kan være svært vanskelig å få til uten at det går ut over enten intrigen eller humoren. Og selv om hytteprisene på Sørlandet neppe kommer til å stupe etter denne boka, så vil skjærgårdsidyllen aldri bli den samme.

LES OGSÅ:

En blodig latterbombe
«De dødes båt» av Knut Nærum.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling