En bløff av en krigsdans

Sjelden har en film som skal handle om indianere kjørt kraftigere av sporet. «Windtalkers» er testosteron og eksplosjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

John Woo («Face/Off»/«Mission Impossible 2») har en god, spennende og ikke minst viktig historie i bunnen av sin film om USAs krig mot Japan i Stillehavet under annen verdenskrig. Den dreier seg om navahoindianernes uvurderlige innsats for å beskytte amerikanske militærkoder under kampene. Kodene ble utviklet på deres språk og var livsviktige. Men dette har Woo begravd i et hav av eksplosjoner, krigsscener og machopreik. «Windtalkers» er sånn sett nærmest en bløff.

Geværveiving

Vår for anledningen svært plagede toppsoldat og helt, Joe Enders alias Nicolas Cage, blir her satt til å sørge for at navahoen Ben Yahzee (Adam Beach) for enhver pris beholder livet, eventuelt dør uten å kunne tyste under press, ettersom han altså er kodespesialist. Rundt dem veiver et kobbel mer eller mindre sympatiske figurer med geværene, blant dem Christian Slaters Ox Henderson og Peter Stormare som svensk-amerikansk løytnant. Hermed advares på det kraftigste mot Stormare. Han snakker - og det hjelper ikke å trygle om å få slippe - et aldeles redselsfullt brautende amerikansk.

Bifigurer

Dialogen er for øvrig proppfull av «padder», trillende ut av de uniformerte som erter av en sekk, og desto verre med manusets nær totale neglisjering av personoppbygging. Cage-rollen er den eneste som kan skilte med noe som minner om liv og sjel, men så er han da også en overbetalt Hollywood-stjerne. Siden indianerne er redusert til bifigurer i fortellingen om seg selv, får vi her a) noen doser Cage i sjelekval, b) dunder og blod. I et par glimt ser vi navahoene utøve sine ritualer, og mistenker at det skjer for estetikkens skyld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer