OMSIDER ET BACKLASH:  Feiden med Fox News-profilen Megyn Kelly har rammet Donald Trump på en måte tidligere konfrontasjoner og oppsiktsvekkende angrep ikke har gjort. Antakelig var det dét som var planen.
OMSIDER ET BACKLASH: Feiden med Fox News-profilen Megyn Kelly har rammet Donald Trump på en måte tidligere konfrontasjoner og oppsiktsvekkende angrep ikke har gjort. Antakelig var det dét som var planen.Vis mer

En blond snubletråd

Donald Trump suste framover helt til han møtte Megyn Kelly.

Kommentar

Lista over folk som er blitt avfeid av Donald Trump er blitt lang. Meksikanske innvandrere var voldtektsmenn. Krigshelten John McCain var ingen krigshelt fordi han ble tatt til fange. Men forståsegpåernes forferdelse til tross var det som om forretningsmannen og presidentkandidaten skjøt fortere oppover på meningsmålingene jo drøyere uttalelsene ble. Når appellen består i at du hevder å si det ingen andre tør å si, og ikke bryr deg om hva andre mener, kan nettopp alminnelig politisk tyngdekraft trosses.

Men så kom den republikanske presidentkandidatdebatten, der Trump ble konfrontert av Fox News' blondeste og sterkest lysende stjerne, Megyn Kelly, med sine nedsettende kommentarer om kvinner. I dagene etter debatten har Trump raljert mot Kelly, og endte med å si på CNN at «det kom blod ut av øynene på henne, det kom blod ut whatever». Antydningen om at tøffheten i utspørringen hadde å gjøre med tidspunktet i Kellys syklus, har allerede kostet Trump invitasjonen til én konservativ konferanse og fått et barskt backlash. På en meningsmåling i går kveld gikk han fremdeles frem på meningsmålingene, men han mislikes også av stadig flere, taper velvilje og skyves ned av talerstoler.

Kelly var jurist før hun ble journalist og programleder. Den strengere stilen hennes overfor republikanernes egne, for eksempel Karl Rove, har gjort at mer liberale tv-seere ser på henne med noe mildere øyne enn kanalens andre profiler, selv om også hun har vært omstridt.

Men hun var det perfekte våpenet mot Donald Trump. Gjennom sitt eget tv-program har hun opparbeidet et tillitsforhold til Fox' konservative kjerneseere, som er troende til å ta hennes parti på en måte de neppe ville gjøre for et annet lands innbyggere eller det republikanske etablissementet i Washington. I tillegg til å være en mediepersonlighet er hun ei seerne kan se for seg i sin søsters eller datters sted, ei de ikke vil se utsatt for kjønnet sjikane. Trolig var det planen fra Kellys side at spørsmålene hennes skulle utløse akkurat det de gjorde.

Kommentatoren Ezra Klein har påpekt at det kanskje ikke var så rart at Trump var forbløffet, siden Fox lot Kelly og medprogramlederne vende seg mot ham etter å ha hauset ham opp i andre programmer. Trump har vært god for ratingen, men brått var det andre behov som veide tyngre: Kanalens ønske for å vise fram sine egne toppfolk som kritiske tøffinger, og partiets behov om å få oppmerksomheten over på mer realistiske kandidater.

Fox News, som har en tidligere mediestrateg for tre republikanske presidenter som sjef, deler de store målsetningene med det republikanske partiet, og er så innflytelsesrike at de ofte kan si «hopp» og stå og se partiledelsen ta sats. Den samme partiledelsen har lenge forsøkt å få Trump av veien. Nå ser det ut som om det som skulle til var en avgjørelse internt i Fox News, og en blond snubletråd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.