En BMW-historie

- I Oslo ble jeg stadig stoppet av politiet, for «kontroll».

RASISME: Riksadvokaten uttalte til NRK Dagsnytt 10. august at det er vanskelig å vurdere hvorvidt politiet bedriver forskjellsbehandling når de håndterer mørkhudede kontra lyse mennesker. De mangler konkrete eksempler, fikk vi lyttere høre.

Tilfeldigheter gjør at jeg kan være til hjelp: For få år siden kjøpte jeg en brukt BMW, hvit, fordi den var billig. Jeg holder meg til bruktbiler, har hatt en del av dem, men aldri før en BMW. Den var god å kjøre.

Men det ble overraskende slitsomt. I Oslo ble jeg stadig stoppet av politiet, for «kontroll». Ikke av trafikkpolitiet, men av vanlig politi. Først trodde jeg det var tilfeldig, men etter hvert ble det så ofte at jeg ble irritert. Noen ganger klaget jeg høylydt og spurte om jeg så ut som en kriminell. En gang svarte en politimann skarpt: «Når du kjører rundt i en pakistaner-Mercedes – en hvit BMW – kan du ikke forvente annet.»

Da forsto jeg politiets mange «rare» opptredener. For eksempel at jeg ble stoppet på de underligste steder. For så å bli vinket videre umiddelbart – når jeg kom nær og de oppdaget at jeg «bare» var en vanlig nordmann på 60 år. Jeg var feil person. Jeg hadde riktig hudfarge. Realiteten var at de jaktet på unge mennesker med svart hår, brune øyne og mørk hud – pakistansk ungdom.

Nå kjører jeg rundt i en brukt Citroén og blir ikke lenger plaget av politiet. Aldri mer en hvit BMW på meg! Men det er tankekors at jeg lever i Norge i 2007 og er lettet over å ha lys hud og blå øyne, i fall jeg skulle møte politi, ambulansepersonell eller dørvakter på Oslos utesteder.