En bok som bør føre til endringer

Kristian Lundberg rapporterer fra underklassen.

VED HAVNA: Lundberg poserer ved sin gamle arbeidsplass.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
VED HAVNA: Lundberg poserer ved sin gamle arbeidsplass. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les utdrag fra «Yarden» her. ANMELDELSE: Etter nesten 30 år som forfatter og litteraturkritiker opplever Kristian Lundberg alle selvstendige næringsdrivendes skrekk: restskatten. Beløpet er langt over noe han kan betjene, han må skaffe seg en fast jobb.

I stedet for å «hore i avisspaltene» velger han å bli vikararbeider på havna, der han jobbet som ung.  Men både han og arbeidet har endret seg mye på de årene han har vært i kultureliten, og Lundberg får oppleve på kroppen en verden fri fra verdighet og fylt av urettferdighet.   Flau far I korte, personlige avsnitt følger vi Lundbergs 13 måneder i havna. Samtidig forteller han historien om den lille, fattige gutten med den schizofrene moren samt faren som har forlatt dem og blitt en suksessfull businessmann, flau over sin egen fortid og barnas nåtid.

Kristian jobber som vaskehjelp i en restaurant når faren kommer. De ser hverandre, men faren nekter å hilse, etterpå ringer han søsteren og sier at Kristian må finne seg en annen jobb, på et sted han ikke frekventerer.  

Barndommen er altså romanmat nok, men Lundberg har mye mer å si i denne boken som bare er 123 sider lang. Han befinner seg blant de rettighetsløse, de mer eller mindre legale innvandrerne som behandles som dritt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer