Korrupsjon i Russland

En bølge av motstand

En bølge av motstand mot korrupte myndigheter har skylt gjennom Russland de siste dagene. Det ga oppsiktsvekkende resultater, skriver Morten Strand.

I RETTEN: Fengslingen av journalisten Ivan Golunov har skapt sterke følelser i Russland. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
I RETTEN: Fengslingen av journalisten Ivan Golunov har skapt sterke følelser i Russland. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Tirsdag ettermiddag frafalt russisk politi tiltalen mot gravejournalist Ivan Golunov. Det var ikke helt etter planen. For da Golunov ble arrestert i Moskva 6. juni var ikke planen at han skulle slippes fri. Det var et åpent justismord som var planen, det vet vi nå etter at politiet ble tvunget il å frafalle siktelsen om besittelse og salg av narkotika, som kunne gitt 20 års fengsel.

Historien er i korte trekk denne: Da Golunov ble arrestert på gata i Moskva så ble det ifølge hans forsvarer lagt press på ham for å skrive under på en tilståelse om besittelse og produksjon av syntetiske narkotiske stoffer. Da Golunov nektet å skrive under, og krevde å få en advokat, ble han satt under press. Og det presset var kanskje, kanskje ikke, en del av planen.

Det var under alle omstendigheter ikke en del av planen at da Golunov omsider fikk legebehandling etter avhøret, så kunne legen fastslå at journalisten hadde fått brukket et ribbein og pådratt seg en mulig hjernerystelse. Golunov ble altså banket opp i forhørs-fengselet, en praksis som er i hyppig bruk og dokumentert i mange saker i Russland. Etter dette har ingen ting gått etter planen for dem som står bak arrestasjonen av journalist Ivan Golunov.

For mens alt dette foregikk så var det sivile samfunnet i Russland i ferd med å mobilisere. Grunnen var at det stinket ekstra ille av saken mot Ivan Golunov. Han er den anerkjente grave-journalisten som har skrevet om korrupsjon i gravferdsindustrien i Moskva, og om korrupsjon langt oppe i Moskvas by-administrasjon. Det betyr at det nå er flere titalls byråkrater, politikere og forretningsfolk, med masse penger og de aller beste forbindelser, som står i fare for å få sine forbrytelser avslørt av Ivan Golunov. Og som dermed hadde sine motiver for å få stanset den plagsomme journalisten, ved å få ham arrestert og dømt.

Det er derfor det var en bølge av civil courage - altså borger-mot - som reiste seg i Russland. Det handlet om å stå oppreist mot det veldig mange i denne saken mistenkte var en urett. Bølgen var basert på fornemmelsen som ingen har formulert bedre enn Franz Kafka, som innleder sin roman Prosessen med disse enkle, legendariske ordene:

- En eller annen må ha ført falsk vitnesbyrd mot Josef K., for en morgen ble han arrestert uten å ha gjort noe galt.

Men i motsetning til i historien om Josef K., som aldri får oppklart sin sak, slik at historien har blitt stående som en klassiker om den lille manns kamp mot de store autoritære systemene, så er anklagen mot Ivan Golunov allerede frafalt.

Dette har skjedd etter at Golunov ble banket opp for å få fram en tilståelse. Da han møtte i retten lørdag ble Golunov - etter at arrestasjonen av ham hadde ført til demonstrasjoner i Moskva - dømt til to måneder i husarrest, i stedet for å bli satt i varetekt, der han hadde vært i livsfare fordi mange med forbindelser og penger, og kontakter i underverdenen, ville være interessert i å bli kvitt ham.

Det ble tatt både urin-prøver og prøver fra fingre og negler, som alle ga negative resultater; ingen ting tydet på at Golunov hadde vært i kontakt med narkotiske stoffer, slik politiet hevdet. Og så, det mest oppsiktsvekkende av alt, bildene som politiet hevdet knyttet Golunov til narko-saken, at det skal ha blitt funnet stoffer hjemme hos ham, viste seg å ikke være tatt hjemme hos ham. De er «dessverre forbyttet», sa politiet, som likevel i flere dager insisterte på å opprettholde saken.

Så, på mandag så skjedde det som absolutt ikke var en del av planen da Ivan Golunov ble arrestert. Pressetalsmannen til president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, gikk ut og sa at «feil kan ikke utelukkes i denne saken». Det var oppsiktsvekkende ord. Det samme var ordene som ble trykket i tre av Russlands viktigste aviser, som alle fortsatt har en viss uavhengighet fra myndighetene.

Avisene Kommersant, RBK og Vedemosti hadde mandag like forsider med tittelen: «Jeg/vi er Ivan Golunov». De tre avisene hadde også likelydende lederartikler om saken. Og på tirsdag så sa den mektige presidenten i overhuset i den russiske dumaen, Valentina Matvienko, at dette var en «veldig trist sak».

Det vi ser i Golunovs sak er et Russland som reiste seg mot en sterk fornemmelse av urett. Fordi noe ikke gikk helt etter planen, og fordi en eller annen hadde ført falsk vitnesbyrd mot Ivan Golunov.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.