En bombe av en doktor

Relanseringen av Stanley Kubricks svarte komedie om atomtrusselen og den kalde krigen er en begivenhet ingen burde la gå fra seg.

«Dr. Strangelove» hører til de skarpeste politiske satirer noensinne, en klassiker med Peter Sellers i strålende form i tre roller. Og ettersom den handler om hvordan menneskers oppfinnelser tar kontroll over oss, skulle den være aktuell nok ennå, nesten 37 år etter premieren.

Da den spinnville doktoren første gang viste seg på lerretet, var det ikke lenge siden verden sto overfor en høyst reell atomtrussel i form av Cuba-krisen. At noen kunne ha det moro med den angsten folk følte i forhold våpnene og den såkalte terrorbalansen vakte atskillig debatt. Filmens fulle tittel sier sitt om Kubricks satiriske utgangspunkt: «Dr Strangelove Or: How I Learned To Stop Worrying And Love The Bomb».

Briljerer

Peter Sellers, som også var tiltenkt en fjerde rolle, gjør sitt livs prestasjon som den britiske kaptein Mandrake, USAs president Merkin Muffley og den tyskættede våpeneksperten Dr. Strangelove. Mens kapteinen vantro forstår at general Ripper (Sterling Hayden) har igangsatt et atomangrep mot Russland, prøver en nervøs president å opprettholde kontakten med fienden, og doktoren blir mer og mer ellevill over utsiktene til å se våpnene så å si på sitt beste. Strangeloves hånd lever sitt eget liv - den fyker stadig opp i nazihilsener. Russerne har sin egen motvekt i dommedagsmaskinen.

Sellers briljerer over et bredt, komisk register - den eneste virkelige komikeren på rollelisten.

Det var helt gjennomtenkt av Kubrick å bruke annerledes skuespillertyper som George C. Scott og Hayden i andre roller - begge spiller med patriotisk innlevelse og blir en motvekt til Sellers.

Slående og enkelt

Veien mot undergangen utspiller seg hovedsakelig i tre effektfulle scenografiske rom: en militærbase, et B-52 bombefly og «the war room». Dette krigsrommet er genialt troverdig i en enkelhet, skapt av et digert rundt bord, veggkart og fiffig bruk av lys og mørke.

Men det er den kullsvarte humoren, den treffende raljering over stormaktspolitikk og paradokset i at menneskelig intelligens brukes til selvutsletting som gjør «Dr. Strangelove» til en opplevelse.

På den tida hjalp den noen til å takle sin egen høyst reelle redsel. Nå kan vi senke skuldrene og sende en tanke til andre oppfinnelser som styrer våre liv.

# Liv Jørgensen

liv.jorgensen@dagbladet.no

# HELVETESDOKTOR: Dr. Strangelove (Peter Sellers) er storfornøyd over mulighetene til å se at våpen faktisk virker etter hensikten - å utslette alt liv. Fra Stanley Kubricks klassiker fra 60-tallet, en etterlengtet relansering.

<B>GAL</B> doktor i Peter Sellers skikkelse