LEDER

Hovedleder: Mahad Mahamuds statsborgerskap

En bør bare kunne fratas statsborgerskapet etter dom

Men det er ingen automatikk i at Mahad Abib Mahamud bør få beholde statsborgerskapet slik loven er i dag.

I FARE: Mahad Adib Mahamud står i fare for å bli statsløs etter at Utlendingsdirektoratet har trukket hans statsborgerskap tilbake. Foto: Torunn Støbakk/Dagbladet
I FARE: Mahad Adib Mahamud står i fare for å bli statsløs etter at Utlendingsdirektoratet har trukket hans statsborgerskap tilbake. Foto: Torunn Støbakk/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Utlendingsdirektoratets vedtak om å ta fra Mahad Abib Mahamud, som har levd 17 år i Norge, statsborgerskapet har skapt mye debatt.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug har fått kritikk for å ha satt i gang en heksejakt på innvandrere, og blir av framstående juridiske fagfolk og Europarådets leder, Thorbjørn Jagland, anklaget for å bryte våre internasjonale forpliktelser. Så enkelt er det ikke.

Den konkrete saken gjelder bioingeniøren Mahamud, med jobb på Ullevål sykehus og hus i Nittedal. UDI mener han har løyet om at han kommer fra Somalia, og at grunnlaget for opphold og statsborgerskap dermed ikke er gyldig. Han har klaget saken inn til Utlendingsnemnda, men de har opprettholdt avgjørelsen.

Nå går saken til domstolen og Mahamud står i fare for å bli statsløs, siden landet UDI mener han kommer fra, Djibouti, ikke anerkjenner ham som statsborger. Det er en fortvilet situasjon for Mahamud, men viser også hvor brutalt systemet er.

Det er imidlertid feil å se dette som et korstog fra Sylvi Listhaug. UDIs vurdering ble foretatt før hun ble innvandrings- og integreringsminister og denne politikken har vært norsk lov i elleve år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer