En bor i «Pengebingen», en er sjefen til Homer Simpson og den tredje er en styrtrik superhelt

Se lista over verdens rikeste fiktive «personer». Førsteplassen har en formue på over 350 milliarder kroner.

VERDENS RIKESTE: Disse kjente «personene» er blant verdens rikeste fiktive karakterer ifølge tidsskriftet Forbes. Foto: Stella og Scanpix
VERDENS RIKESTE: Disse kjente «personene» er blant verdens rikeste fiktive karakterer ifølge tidsskriftet Forbes. Foto: Stella og ScanpixVis mer

(Dagbladet): Hvert år regner tidsskriftet Forbes ut nettoformuen til kjente oppdiktede karakterer fra filmer, bøker og spill.

Forbes konstruerer porteføljer basert på karakterenes historie og disse verdsettes ved hjelp av virkelige aksjekurser.

I år kan Forbes melde at den samlede formuen til de femten rikeste karakterene har steget med 3 % siden i fjor, og har nå en verdi på 1,2 billioner kroner.

Topper lista På toppen av rikinglista finner vi, kanskje ikke så overraskende, gjerrigknarken over alle gjerrigknarker, selveste Onkel Skrue.

Onkel Skrue er kjent som den rike og svært gjerrige onkelen til Donald Duck. Han har samlet hele formuen sin i gullmynter som han oppbevarer i sitt hus som går under navnet «Pengebingen».

Onkel Skrue startet sin karriere som skopusser, og har fortsatt den første mynten han tjente. I dag eier den berømte anda et av verdens største selskaper innen gruvedrift, og er en aktiv skattejeger. Forbes har regna ut at Onkel Skrues nettoformue er på hele 385 milliarder kroner.

Den nest rikeste karakteren er kjent fra J. R. R. Tolkiens «Hobbiten», forløperen til «Ringenes Herre»-triologien. Den grådige draken Smaug holder til i Midgard og vokter godt over sine mange skatter han har stjålet opp gjennom tidene. Verdien på skattene skal ifølge Forbes være 320 milliarder kroner.

Kriterier For å kvalifiseres for Forbes liste krever tidsskriftet at kandidatene er fiktive karakterer skapt av en forfatter. Denne regelen utelukker dermed mytologiske og folkloriske figurer.

De må også være blant hovedkarakterene, samt være kjent, både innenfor deres fiktive verden og blant publikum, for å besitte en stor formue.

Karakterenes formuer baseres på analyser av tilgjengelig kildemateriale, og der det er mulig vurderes jobber og formuer opp mot den virkelige verdens kursutvikling. Forbes legger til at resterende vurderinger av karakterenes formuer bør tas med en klype salt.