En bøssebærers bekjennelse

Glem gleden ved å hjelpe verdens elendige. Meld deg som tigger for TV-aksjonen for å snuse inn lukta av fremmedfolk.

I ÅR GÅR PENGENE

fra TV-aksjonen til Redd Barna, prosjekter som skal hjelpe noen av de 130 millioner barna i verden som ikke får gå på skole. Det bryr meg like lite som detaljene i Norads budsjett. I likhet med alle nordmenn som gjennom 30 år er oppdratt av NRK og de beste frivillige organisasjonene, anerkjenner jeg den gode vilje, de gode formål og Utsira som årets giverkommune. Det er mulig TV-aksjonen er årets vakreste oppvisning av folkelig engasjement, elitens opplysningstanke og artistenes gratisjobbing. Jeg derimot, har de siste åra tråkket rundt med bøssa i høstkalde Oslo av ekte egoisme og nedrig nysgjerrighet. Jeg vil, som det heter på TV-aksjonsjargong, «oppfordre alle andre til å gjøre det samme». Slik starter du:

VELG ET NABOLAG

et stykke fra ditt geografiske og sosiale utgangspunkt. Er du hvit, rik eller riktig, og tilfeldigvis bor på Grünerløkka eller Frogner, dra til Holmlia eller Grorud. Men ikke godta enhver rode du blir tilbudt av funksjonærene. Det var den største feilen jeg gjorde på min jomfrutur. Jeg ba om Groruddalen, fordi jeg fordomsfullt trodde at det var der jeg fant arbeiderklassen. Da jeg ble sendt til Høybråten, oppdaget jeg at Gerhardsens dal også er den kjedelige middelklassens husparadis. Ikke noe galt sagt om dem, men døråpningsprosenten var lav. Kanskje de var på hytta. Derfor: Undersøk de lokale føreforholdene. Hvis du vil gå i motsatt retning, til overklassens gettoer vestpå, ta et søk i de ferske skattelistene og utforsk kakserodene. Ring bramfullt på hos Norges rikeste menn, det er du som har det moralske overtaket. Sannsynligheten for at de er hjemme eller at de åpner selv er liten, men spenningen øker i takt med eksklusiviteten.

LYKKEN LIGGER

i en åpen dør. Derfor er det lett å smile og være høflig som en mormon straks du hører tassende skritt. Vær forberedt på at de fleste ber deg vente utenfor. Da er det ekstra viktig å suge til deg flest mulige inntrykk i det korte øyeblikket sikten er klar. Alle hjem med pustende mennesker (og dyr) slipper ut sine distinkte odører. Er det fornemmelsen av rikdom, angen av fellesskap eller stanken av innestengt angst? Snus diskré. Målet er likevel å komme lengst mulig inn i gangen. Da gjelder det å være høflig påtrengende. Ikke kvi deg for å gå inn når giveren snur ryggen til for å hente hundrelappen. Mens folk leter etter glasset med småpenger, har du all verdens tid til å danne deg et bilde av hvilke liv som leves eller er gått forbi.

DET ER MULIG

ildsjelene bak TV-aksjonen ikke anerkjenner disse tilleggskvalitetene en søndagstur på tiggerstien gir. Jeg har god samvittighet. Flere kikkere gir flere barn i u-land nødvendig skolegang. Flere kikkere gjør at flere får vite mer om byen de bor i. Jeg tør ikke tenke på hvordan verden hadde sett ut hvis bare prektige mennesker engasjerte seg.