- En bragd å få så mange Oscar-nominasjoner

Årets filmsensasjon heter Morten Tyldum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En februarnatt for ti måneder siden kunne Morten Tyldum bli historisk - og han ble det. Filmen «The Imitation Game» var nominert til åtte Oscar-priser. Derfor er han nominert av Dagbladet til Årets navn 2015.

«The Imitation Game» fikk én, selv om den ikke gikk direkte til regissøren.

Ny storfilm «The Imitation Game» ble nominert i følgende åtte kategorier: «Beste film», «Beste regi», «Beste tilrettelagte manus», «Beste mannlige hovedrolle» (Benedict Cumberbatch), «Beste kvinnelige birolle» (Keira Knightley), «Beste filmklipp», «Beste produksjonsdesign» og «Beste originalmusikk». Filmen fikk Oscar for «Beste tilrettelagte manus» ved manusforfatter Graham Moore.

Nå er han i gang med en enda større filmproduksjonen, med budsjett på rundt en milliard kroner.

«Passenger» er et sci-fi kjærlighetsdrama med Jennifer Lawrence og Chris Pratt, kjent fra bl.a. publikumsmagneter som «Hunger Games» og «Jurassic World».

- Det er historisk for en norsk regissør å lage en film som får så mange nominasjoner, inkludert en nominasjon for beste regi - og som vinner en Oscar, sier NRKs filmekspert Vegard Larsen.

Skandinaviske historier - «The Imitation Game» var både en økonomisk og kunstnerisk suksess for Tyldum. Det har gjort det mulig for ham å slå rot i Hollywood. Filmen «Passenger», som får premiere om et år, blir allerede omtalt som en Oscar-kandidat i 2017, sier Larsen.

Dagbladet har ikke lyktes å få kontakt med den Hollywood-baserte regissøren.

- Ja, det er fordi han er veldig opptatt med «Passenger». 2015 har vært en begivenhetsrikt år for Morten Tyldum, som nå er tatt opp i det gode selskap, sier Larsen.

Morten Tyldum hviler ikke på laurbærene, men har flere prosjekter for de kommende åra. Sammen med kona Janne Tyldum har de opprettet et produksjonselskap, Norse Code, for å bringe skandinaviske historier ut i verden. De skal også lage en internasjonal tv-serie basert på Lars Myttings roman «Svøm med dem som drukner».

Fantastisk seremoni Dette var Tyldums reaksjon på Oscar-festen etter utdelingen i februar, da Dagbladet møtte ham:

- Det er bare så stort å være der. Å gå inn på Dolby Theatre å være blant så mange flinke filmskapere og i tillegg være nominert til åtte Oscar, da er det selvfølgelig ekstra stort at vi vant manuspris.

- Det var en fantastisk seremoni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer