Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

En bransje der samrøret mellom politikere og eiere er ute av kontroll

Politikk ute av kontroll.

JOBBET FOR KONSESJON: Daværende stortingskandidat og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
JOBBET FOR KONSESJON: Daværende stortingskandidat og olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I politikken er det en viktig oppgave å stimulere næringsutvikling og etablering av nye arbeidsplasser. Samtidig må både politikerne og lederne i næringslivet kjenne sine roller. Politikerne og myndighetene har flere oppgaver enn å betjene næringsinteressene og eierne. De skal også regulere og kontrollere virksomhetene på en lang rekke områder. Det krever plettfri integritet hos politikerne, og respekt for dette i næringslivet.

I særlig grad gjelder det virksomhet der offentlige tillatelser og konsesjoner har stor økonomisk verdi. Dessverre er ikke denne forståelsen like godt forankret i alle partier og bransjer. Oppdrettsnæringen peker seg ut som en bransje der samrøret mellom politikere og eiere er ute av kontroll.

Flere saker de siste dagene bekrefter at det finnes et slikt problem. Dagens Næringsliv har avslørt hvordan fem selskaper i mai i fjor ga Nordlaks-konsernet 9990 kroner hver til Fremskrittspartiet. Premisset for gaven var at den skulle holdes hemmelig.

Hver gave var ti kroner under beløpsgrensen for bidrag som må meldes inn til Partilovnemda som passer på at politiske partier rapporterer om pengegaver. Gaven kom kort tid etter at eieren av Nordlaks hadde gått ut offentlig og truet med å flagge ut bedriften om han ikke fikk flere konsesjoner.

Det fikk han, med god støtte fra daværende stortingskandidat Kjell-Børge Freiberg som nå er olje- og energiminister. Og etter at daværende fiskeriminister Per Sandberg så på saken og omgjorde det tidligere vedtaket.

Det er ikke grunnlag for å hevde at det er noen direkte sammenheng mellom partigaven og de fordelaktige konsesjonene. Men det reiser spørsmål som gjelder politikk og økonomisk belønning, og er ikke enestående.

Sist ut er oppdrettsselskapet Salmar som ga en sjekk på en halv million kroner til regionrådet i Midt-Troms. Det var en takk for «engasjement og entusiasme» som kommunene i området hadde vist for oppføringen av et nytt slakteri for laks.

Nevnes bør også fiskeriminister Harald Tom Nesvik som kommer fra jobben som talsmann for landets største brønnbåtselskap. Han uttaler seg nå skeptisk til forskning som viser faren ved spredning av miljøgifter fra bl.a. brønnbåter. Miljøvernminister Ola Elvestuen (V) velger å være taus i samme sak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!