Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En Bridget i oss alle

Hun ante ikke hva hun satte i gang, den britiske journalisten Helen Fielding, da hun begynte spalten i The Independent for et tiår siden. Da satt avisleserne på bussen hjem og slukte historiene om Bridget Jones' pussige, morsomme og mistrøstige liv. De trodde Fielding skrev om sitt eget liv, og hun mottok stadig slanketips, tilbud om røykeavvenningskurs og ekteskap.

NÅ FINNES DET

en hel litterær sjanger med Bridget Jones som forbilde. Chick-litt er navnet på bokhandlerberget av bøker om storbykvinnenes liv og levnet, viderverdigheter, sex, eller mangel på sådan, og framfor alt alle jaktturene. Noen ganger jakten på kjærligheten, andre ganger jakten på den perfekte dry martini eller den uovertrufne maskara.

Hvordan kunne den vinglete, fomlete og selvopptatte Bridget bli så populær at hun dannet en litterær skole, i ei tid da kvinner vil framstå som dyktige, rasjonelle og kapable? Svaret er selvfølgelig nettopp derfor.

HELEN FIELDING

åpnet ei skapdør i moderne kvinners liv, og ut flommet rotet. Hauger med «jeg burde» og «jeg skulle». Hun beskrev noe alle kunne kjenne igjen i mer eller mindre grad: kavet med å oppfylle alle krav og forventninger. Her går ingen fri. Da Gateavisa i sin tid gjennomsøkte Gro Harlem Brundtlands søppelkasse på Bygdøy, fant de et kulepennutfylt slankediagram som nok hadde hengt på kjøleskapsdøra. En Bridget også i Gro?

Glossy dameblader fylt av unge, vakre, tynne, sunne og suksessfulle kvinner med strålende ekteskap kan få enhver innunder dyna med sherry og konfekt. Fieldings figur svarte ganske enkelt på forventningsregimet. Ikke bare som selvironiske smil, men som et praktisk selvforsvar.

I går ble det kjent at det er 34 prosent kvinnelige ledere i staten. Det betyr vel at likestillingen blomstrer, i hvert fall i deler av samfunnet. Samtidig ruller Bridget Jones på kino og haugene med chick-litt -bøker blir stadig høyere. Motsetning? Nei, tullsjur-ironien er bare en ventil mot alle krav med fett på. De fleste har en Bridget-faktor, men den behøver kanskje ikke stå på cv-en.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media