En brutal tysker

Ambjørnsens første Tyskland-roman er både skremmende og underholdende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Da Ingvar Ambjørnsen var tenåring, gikk han på hagebruksskolen i Ulvik i Hardanger og skulle bli gartner. Kveld etter kveld satt han på en hybel og bedrev «ren idioti», ifølge ham selv. Han skrev dikt. For han ville bli forfatter, ikke gartner. Men han fikk det ikke til.

På den andre sida av pollen, bare noen hundre meter unna, lyste det i vinduene i skrivestua til Olav H. Hauge, gartneren som ofte heller ville være forfatter. Unge Ambjørnsen torde knapt snakke med ham når han en sjelden gang traff ham borte i bygda. Men en gang det hadde vært et forferdelig drittvær i blomstringstida, fikk Ambjørnsen presset ut av seg et par ord om at årets eplehøst vel neppe ville skrive seg inn i historien som den aller feteste. «Til helvete med heile eplehausten!» svarte Olav H. Hauge.

Pelle, Proffen og Elling

Tretti år seinere er det flere enn Ambjørnsen selv som kan være glad for at også han valgte litteraturen framfor gartneriet.

Han har skrevet ungdomsbøker som er blitt referansepunkter for mer enn én generasjon: «Pelle og Proffen»-bøkene er ett eksempel, eller «Døden på Oslo S» i filmform.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer