En bygdelatino går til filmen

HEIDAL (Dagbladet): Etter den enorme suksessen med «Elling» er «Jonny Vang» produksjonsselskapet Maipos neste filmhåp. Aksel Hennie (26) greide til slutt å overbevise alle om at han er den rette for tittelrollen. I går endte det i slåsskamp.

- En frodig film om liv og lyst med masse humor. Her er alle ingredienser: kjærlighet, sex og slåssing, forteller regissør Jens Lien, som debuterer i spillefilmsammenheng med «Jonny Vang».

I fem uker har hele staben filmet på location i Gudbrandsdalen og Heidalen. Først i Fåvang, og de siste par ukene på Nordre Steine gård.

- Der bor Jonny sammen med mora (Marit A. Andreassen) og stefaren (Bjørn Sundquist). Jonny er bestevenn med Magnus (Fridtjov Såheim), som er gift med Tuva (Laila Goody), som har et forhold til Jonny. Jonny er en drømmer med hodet fullt av prosjekter, han leser for eksempel en artikkel i Newsweek om meitemarkavling og setter straks i gang på gården. Dette er en historie om livet, om Jonny Vangs tripp, sier Lien.

For ung

- Jonny Vang er en ekte bygdelatino, konkluderer Aksel Hennie. Han står på det provisoriske kostymelageret i Villmarkshuset i Heidal iført lange underbukser og blomstrete skjorte. Om noen minutter begynner opptakene. Opprinnelig hadde Jens Lien avgjort at han var for ung for rollen, men Aksel ga seg ikke.

- Jeg spilte gammel mann i en reklamefilm som Jens laget, og det brukte jeg mot ham for å få rollen. Det er en vanvittig bra rolle i et sjeldent godt manus. Jonny Vang er en type som ser muligheter der andre ser problemer. Han er en drømmer som vil det beste, men av og til tar han gale valg. Han er litt for stor for stedet han bor på og full av følelser. Jonny Vang er han fyren som Iggy Pop synger om i «Lust For Life», sier han og får på seg ei diger dunjakke før han stikker av gårde for å filme neste scene.

Gjestfritt vertskap

På Nore Steine gård i Heidal har livet vært snudd fullstendig på hodet de siste ukene.

- Det har gått greit. Jeg tenkte meg grundig om før jeg sa ja, og det var litt flere folk og biler en jeg hadde trodd, men det er jo artig, da. Vi skal prøve å komme oss til Oslo på premieren, sier gårdbruker John Steine. Sønnen Øyvind (2) er også begeistret for de nye husgjestene, som vrimler rundt på tunet.

- Meitemark! Masse meitemark, sier han ivrig og peker mot restene av Jonny Vangs meitemarkprosjekt borte ved låven.

Blodig slåsskamp

Manusforfatter Ståle Stein Berg tilhørte det aller første kullet som ble uteksaminert fra manuslinja på Filmskolen på Lillehammer i 2000. Han vokste opp på en bensinstasjon i Hallingdal, og «Jonny Vang» er hans første spillefilmmanuskript. Filmen har et budsjett på 14,5 millioner kroner, én million kroner mindre enn «Elling».

- Vi hadde håpet på 100000 besøkende på «Elling» og fikk nesten 900000. Nå håper vi selvsagt at «Jonny Vang» vil slå like godt an, sier manusprodusent Ivar Køhn i Maipo.

Nå gjenstår det ei ukes filming i Oslo før «Jonny Vang»s videre skjebne avgjøres ved klippebordet.

- Stille før opptak! brøler innspillingsleder Magnus Waal, og dermed bryter det ut en blodig slåsskamp mellom Jonny og Magnus. Årsaken til sammenstøtet får du vite når filmen har premiere 14. februar.

VÅKENT BLIKK: Regissør Jens Lien debuterer i spillefilmsammenheng med «Jonny Vang».
DUETT: Mellom opptakene slapper Aksel Hennie og Fridtjov Såheim av på panseret til Jonny Vangs store stolthet: en gammel Volvo Duett. Opptakene på Nordre Steine gård i Heidal ble avsluttet i går.
SLÅ GJENNOM: Med liksomblod i munn og nese gir Aksel Hennie (Jonny) og Fridtjov Såheim (Magnus) alt for at «Jonny Vang» skal bli en kinosuksess neste år.
PÅ SIDELINJA: Til daglig er gårdbruker John Steine sjef for 80 geiter. Men de siste par ukene har han ikke spilt hovedrollen på gården sin.