En dag blir kanskje du flyktning. Hvem skal hjelpe oss?

Tenk når en katastrofe rammer oss. Hva gjør vi da? Hvem skal hjelpe oss?

KOMMER FORTSATT: Frivillige hjelper om lag 150 flyktninger fra Syria og Irak i land på Lesbos i Hellas. De kom fra Tyrkia i går . Foto: Santi Palacios / AP / NTB Scanpix
KOMMER FORTSATT: Frivillige hjelper om lag 150 flyktninger fra Syria og Irak i land på Lesbos i Hellas. De kom fra Tyrkia i går . Foto: Santi Palacios / AP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Naturkatastrofe. Jordskjelv. Flom. Krig. Okkupasjon. Terror.

Se det for deg. I Norge. Vårt lille, kjære land. Vi som står sammen i tunge tider. Verdens beste land å bo i. Det landet som gir mest bistand av alle. Vi som gir og gir. Forbildet over alle forbilder. Det er så godt og trygt å bo her. Vi har alt vi trenger, og vi kan kjøpe oss det vi ikke har.

Men. Tenk når en katastrofe rammer oss. Hva gjør vi da? Hvem skal hjelpe oss? Hvem er villige til å ta imot oss?

Se for deg hundre tusener av nordmenn som emigranter. Vi er høyt utdannet, høflige og har en god arbeidsmoral, eller, den godt voksne generasjonen er i alle fall det. De som er i ferd med å pensjoneres. De ingen andre land vil ta imot og hjelpe. De unge, arbeidsdyktige har kanskje bedre sjanser. De er late, bortskjemte og skal i alle fall ikke ha de upopulære jobbene.

Så sitter de der i asylmottakene i Tyrkia og klager over varmen, stanken fra kloakken og all den karbofylte maten. De tyrkiske mediene skriver stadig vekk om de ubrukelige fløtekaramellene som snylter på deres land, velferd og territorium. Det skjønner jeg godt.

Det har den siste tiden vært nok et oppsving i antall flyktninger som migrerer til Europa. Iveren til å hjelpe er stor blant noen nordmenn.

Men når jeg leser i media og følger med på nordmenns kritikk og frykt for disse menneskene, tenker jeg at vi kanskje burde ha opplevd en landsdekkende katastrofe her. Hva skal til for å gi disse nordmennene et perspektiv og evnen til å vise empati?

Noen flyktninger er lykkejegere som reiser rundt og håper på å få det bedre enn de har hatt det tidligere. Noen ønsker sikkert å kunne snylte litt på et annet lands velstand. Du kan godt få et poeng for den lille prosentandelen der.

Nå har det seg en gang sånn at de færreste av disse flyktningene faktisk har lyst til å flytte på seg. De vil gjerne bo i sitt eget hjemland, jobbe der og få det til å fungere så godt som mulig. Mange har også hatt det sånn i lang tid. De er utdannede ingeniører, leger, lærere. De lever godt, er vant til å ha tak over hodet, eget toalett, nok mat og en fin familie.

Så bryter det ut borgerkrig, terrorangrep, naturkatastrofer. På et sekund er deres hjem og tidligere trygge liv lagt i ruiner.

Plutselig de flytte på seg. Hvorfor skal vi ikke hjelpe?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.