En dag, en jord, en film - søndag åpner hele verden seg

Nesten uansett hvor i verden du er kan du få med deg denne filmen søndag.

(Dagbladet): Konseptet er like enkelt som det er genialt og nærmest umulig å gjennomføre: Målet til filmskaperne var å fange én enkelt dag på jorda vår. Da snakker vi alle land.

Og det klarte folka bak «One day on Earth». Kyle Ruddick og Brandon Litman har samarbeidet blant annet med FN og 19 000 personer rundt om i verden. Filmen ble spilt inn 10. oktober i fjor, og da ble det samlet inn mer enn 3000 timer film.

 SATSET:  Kyle Ruddick fikk med seg blant annet FN på fimprosjektet. Selv var han også regissør. Foto: Onedayonearth.org.
SATSET: Kyle Ruddick fikk med seg blant annet FN på fimprosjektet. Selv var han også regissør. Foto: Onedayonearth.org. Vis mer

Søndag skal herligheten vises. Vi gir deg her et intervju med filmskaperne, sammen med noen scener fra filmen, i videoen øverst, mens du også kan få med deg den globale traileren og gå bak kamera for å få med deg litt om hvordan det gigantiske prosjektet ble en realitet.

Vises i Moss og Oslo Selve filmen - der historier fra hvert eneste land på kloden vår, utposter som Nord-Korea inkludert, blir fortalt.

 PRODUSENT:  Brandon Litman var med på å starte prosjektet, og er produsent. Foto: Onedayonearth.org.
PRODUSENT: Brandon Litman var med på å starte prosjektet, og er produsent. Foto: Onedayonearth.org. Vis mer

Og når hele verden har vært med på å skape filmen, er det klart at den skal vises til hele verden samtidig. Totalt er det minst 170 land som kommer til å vise filmen søndag, og i Norge kan du ifølge stiftelsen bak filmen se den tre steder.

 MENNESKESKAPT:  En vei av bildekk vitner om hva vi legger fra oss. Skjermgrab: One Day On Earth.
MENNESKESKAPT: En vei av bildekk vitner om hva vi legger fra oss. Skjermgrab: One Day On Earth. Vis mer

Det er i Moss og på Vika kino og Cafe Saba på Grønland i Oslo. Er du utenlands, kan du sjekke denne sida for å se hvor den vises.

- Vi er alle i samme båt - Det er en enkel, stor idé, sier produsent Brandon Litman i intervjuet du kan se over.

- Men det er ikke så lett å gjennomføre, selv om det er en enkel idé, legger han til.

 MUSIKALSK:  Filmen kombinerer musikk og historier for å danne et bilde av en dag på jorda.
MUSIKALSK: Filmen kombinerer musikk og historier for å danne et bilde av en dag på jorda. Vis mer

Kyle Ruddick stiftet One Day On Earth og fikk med seg FN på prosjektet.

 PYNTET:  Denne kvinnen ble filmet i Kosovo da filmen ble spilt inn i oktober 2010.
PYNTET: Denne kvinnen ble filmet i Kosovo da filmen ble spilt inn i oktober 2010. Vis mer

- Jeg håper folk ved å se filmen ser at verden er et enormt, kraftig, noen ganger farlig, noen ganger vakkert sted, og at de forstår at livene deres henger sammen med alle andre sine. I mangel av bedre måter å si det på: Vi er alle i samme båt, mer eller mindre, sier Ruddick.

På stiftelsens nettsider kan du også se kortfilmprosjektet som ble filmet i fjor. 11. november ble det spilt inn filmer rundt om på jorda. Flere av filmene kan du gratis se på denne sida.