En dame med bart

Salma Hayek (36) er kåret til en av Hollywoods mest sexy kvinner. I går var «Frida» åpningsfilm i Venezia. Hayek spiller Frida Kahlo.

VENEZIA (Dagbladet): - En kjærlighetshistorie mellom en hårete bifil kvinne og en feit mann. Begge var kommunister. Begge var meksikanere. Klart det var mange grunner til at en slik film egentlig ikke burde lages, smiler Hayek.

Den meksikanske skuespilleren måtte slåss i mange år for å få laget filmen om Frida Kahlo og hennes ektemann, den revolusjonære billedkunstneren Diego Rivera. Prosjektet gikk fram og tilbake mellom flere filmselskaper, før Miramax sa «go». «Frida» deltar i hovedkonkurransen i Venezia.

Forelsket

Salma Hayek og Alfred Molina spiller hovedrollene. Edward Norton, Salma Hayeks kjæreste og en av Hollywoods store mannlige stjerner har en liten rolle som Nelson Rockefeller. Filmen, som får norsk premiere til jul, er regissert av Julie Taymor. Salma Hayek er medprodusent.

- Frida Kahlo er en karakter jeg har vært forelsket i siden jeg var 14 år, sa Hayek på pressekonferansen i Venezia.

Malte livet

- Hun ville vært forut for vår tid. Hun var totalt fri. Aldri redd for hva andre mente. Hun fantes ikke konvensjonell. Selv om hun ble konstant kritisert, ba hun aldri om unnskyldning, sa Hayek.

Filmen «Frida» forteller historien om det dramatiske livet til Kahlo. Fra hun ble smadret av en trikk som ungjente til hun dør i 1954, bare 47 år gammel. Hele livet slet hun med voldsomme smerter etter trafikkulykken. Smerten og forholdet til den forkrøplete kroppen ble tema i en rekke selvportretter, som er blitt stående i kunsthistorien. Kjærlighetslivet hennes var like voldsomt. To ganger var hun gift med den 21 år eldre Diego Rivera, en feit og notorisk utro kvinneforfører. Selv hadde hun også sine affærer, blant annet med andre kvinner og med Leo Trotskij, som søkte tilflukt i Mexico da han ble utvist fra Norge.

- Dette er også historien om mitt meksikanske folk, sier Hayek.

HOLLYWOODMUNDUR: Salma Hayek under åpningen av filmfestivalen i Venezia.