En dannet maestro

KRISTIANSAND (Dagbladet): Møtet med en av rockens største artister ble en behersket, men praktfull opplevelse. David Bowie tok oss gjennom epoker med egen storhet.

Selv om vi bare er halvveis i festivalen, er årets høydepunkt på Quarten uten tvil David Bowie. 55-åringen struttet av selvtillit og ga en oppvisning i elegant, tilbakelent artisteri.

Aldri har det vært en større artist på Quarten, og aldri har det vært så tettpakket på Idrettsplassen. 12 000 hadde kommet for å se legenden. Politiet fryktet kaos, og måtte stoppe over hundre mennesker utenfor arenaen.

Konserten åpnet forsiktig, nesten på det lavmælte, med «Life on Mars». Deretter kom blant andre «Spaceboy», «Fashion» og «Changes» til stor entusiasme fra et aldersmessig blandet publikum. Bowie sørget for å heve gjennomsnittsalderen på Quarten kraftig, for sammenpakket på idrettsplassen var det folk i alderen 16- 60.

Konserten ble aldri ekstatisk. Det virket som om Bowie ikke ønsket annet enn å skape en behersket og dannet atmosfære mellom sal og scene. Og det klarte han. Bowie var maestro fra første til siste strofe. Han småpratet med publikum mellom låtene, men for dem som sto bakerst var det ikke lett å høre småpraten.

Da «Ashes» strømmet utover høyttalerne, var det nær 24000 hender i været.

Ikonet Bowie er blitt 55 år gammel - i 35 av dem har han vært artist. Han har gitt oss «The Man Who Sold The World», «Hunky Dory», «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars» - evige klassikere som tåler all verdens slitasje. Men den eksentriske kunstsamleren har også begått sidesprang vi helst vil glemme, og da tenker vi ikke på hans seksuelle eksperimenter, men de musikalske.

For få uker siden kom «Heathen», et klassisk Bowie-album uten banal nostalgi. Bowie-plata anno 2002 kan i ettertid vise seg å bli et av hans aller beste. Det er tidløst, men likevel moderne. Det er melodisk, elegant og søkende.

På scenen i går viste Bowie seg som en rockens gentleman. Det er rart å tenke på at den dresskledde, distingverte herren er kompis med primalrockeren Iggy Pop.

I motsetning til de fleste konsertene på Quarten var lyden for lav. Den var riktignok distinkt og balansert, men vi savnet mer trøkk lenger bak.

I STORFORM: David Bowie kom, leverte varene og forsvant i natta. Det ble en dannet konsert der ikonet tok grep og viste seg fra en selvsikker og opplagt side.