En dans på nevroser

Mediebransjen analyseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stopp pressen! Mediebransjen er en signalbransje når det gjelder arbeidskår og arbeidspress i samfunnet. Derfor er det viktig å undersøke hvordan arbeidsforholdene er for journalister. Hør & hør, for vedkommende som sier dette er professor Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsforskningsinstituttet.

  • Hun har siden slutten av 1970-åra fulgt pressen og arbeidspresset i mediebedrifter
. Endelig er det noen andre enn vi selvhøytidelige som jobber innenfor pressen som tar mediebransjen på ramme alvor. På tide. Journalistyrket er, som en kjent norsk poet formulerte det, en dans på nevroser.

Hvorfor? Jo, det er steintøft, det er strevsomt, det er morsomt, det er utfordrende, det er overvurdert, det er reiser, det er restauranter, det er seine netter og tidlige morgener, det er meningsfylt, det er meningsløst og det er en jobb som for mange inneholder et brukbart salær. Pluss overtid og diett og ekstremt hyggelige sjefer.

  • - Sjelden har så mange jobbet så lite for så mye.
Dette er nattord ifølge en gammel kollega, vel å merke visdom over et glass for meget.

- Da jeg startet med å se på det indre liv i mediebransjen for over 20 år siden, hadde journalister den tidligste avgangsalderen ut av yrkeslivet, 57 år. I dag er det i ferd med å bli normen for store deler av det norske arbeidslivet, sier Sørensen ifølge Norsk Telegrambyrå (NTB). Hun har jo så rett. Jo eldre du blir, jo dummere blir du. Også vi pressefolk. Det er ikke bruk for gamle ord om nye ting, unge ord må inn for å tekkes kvinner og menn av begge kjønn. Slik er loven, vær varsom.

  • Professoren mener også at det skjedde noe med selvbildet til norske journalister på 1980-tallet.
Akkurat som om ikke dette bildet alltid har vært i gullramme.

Hun spurte i 1979-undersøkelsen for eksempel om våre vaner når det gjaldt pjoltere og tobakk. I 1992 ville ikke vi svare på den slags ettersom vi mente det hørte privatlivet til.

Huff, vi er jammen en gjeng med tosker, privatlivets fred, du liksom. Vi som lever av å brette ut ditt. Sørensen, jeg røyker og drikker. Både med og uten måte. Få det inn i undersøkelsen din. Nu!

  • Sørensen mener pressen byr sine ansatte det ypperste av mestring, men også det ypperste av press:
«Du er bare så god som den siste saken du har produsert.»

Siste ord, før deadline, takk for følget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer