Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En danske vi savner

Hvor lenge er det siden en lektor i dansk språk og litteratur var kjent blant nordmenn flest?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor lenge er det for den saks skyld siden en hvilken som helst litteraturforsker var allemannseie? Dette sagt uten forkleinelse verken for lektorer eller andre universitetsfolk, men hvor er de egentlig alle sammen? Når snakket de sist om sitt tema så folk ble engasjert landet rundt?

  • Tanken slår meg ved nyheten om at Erling Nielsen er død, 79 år gammel. Erling Nielsen ble en av våre første tv-kjendiser da han i et debattprogram på tv - med Arne Bendiksen på den andre siden av bordet - kalte Melodi Grand Prix «et smakløst reklame-show for grammofonindustrien». Ord som «korrupsjon», «grotesk» og «motbydelig» blafret gjennom debatten, og hvor lenge er det siden en danske har klart å stoppe munnen på en bergenser - det være seg på tv eller andre steder?
  • Erling Nielsen kom til Norge som dansklektor ved universitetet i 1950 (han ble i 40 år), og markerte seg raskt med kontroversielle utsagn. Han ble portrettintervjuet i våre største aviser og avkrevd et snes ferske injurier allerede i ingressen. Han kalte Agnar Mykle en mer lokal dikter enn «mang en landsmålslyriker» og berømmet nynorskpoetene for sin «europeiske dannelse». Ja, allerede ved ankomsten til Norge i 1950 slo han fast på et offentlig møte i selveste Dovrehallen at «norsk kritikk er verdens dårligste».
  • Dette var den offentlige Nielsen. Men det fantes også en lektor til intern bruk på universitetet, og vi som har opplevd ham, glemmer det aldri. Erling Nielsens forelesninger var en fest. Det kriblet i både kropp og sjel når han bebudet sitt årlige «Grundtvig-show». Eller når han vinteren 1973 fikk sendt opp Danmarks sterkeste forfatternavn til Blindern: Hans Scherfig, Klaus Rifbjerg, Ivan Malinowski, Henrik Stangerup, Benny Andersen (m/Svantes viser for første gang) og enda flere. Kino gikk vi også på, til spesialvisninger av «Den forsvundne fuldmægtig» og «Man skulde ha været noget ved musiken». Hvilken fest! Jeg ser ennå for meg Nielsen med sixpencen og sigaren foran følget av studenter på vei til Klingenberg kino, som om han sa: Denne veien, mine børn!
  • Erling Nielsen var kort sagt en veileder og en brubygger. Hvor lenge er det siden noen hørte om en dansk forfatter?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!