En dårlig begrunnet dom

Bjørn Vassnes skyter langt til side for mål.

TRE DREPT: Skytingen på Alabama-Hunstsville-universitetet i USA i februar endte i tragedie. Høyere kriminalitet i USA enn i Europa kan ikke forklares med gener, men må ses i lys av fattigdom, politikk og klasse, mener Ottar Brox. Foto: AFP
TRE DREPT: Skytingen på Alabama-Hunstsville-universitetet i USA i februar endte i tragedie. Høyere kriminalitet i USA enn i Europa kan ikke forklares med gener, men må ses i lys av fattigdom, politikk og klasse, mener Ottar Brox. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «HJERNEVASK»: Det er mye å kritisere norske samfunnsforskere for. Det drives for lite intern kritikk, mange av oss er langt mer opptatt av sjølframstilling enn av saksframstilling, vi har godtatt et styringssystem som får oss til å arbeide med trivielle problemstillinger, og effektiv formidling forekommer nesten ikke.

Mye av det mest interessante som foregår i vårt samfunn, er ikke gjenstand for forskning.

Bjørn Vassnes har før gjort et nyttig arbeid med å orientere oss om Steven Pinker og andres evolusjonspsykologi. Men i Dagbladet 10. mars skyter han langt til side for mål når han dømmer «en nesten samlet norsk samfunnsforskning», altså alle disiplinene, til å ha «råtnet på rot», på grunnlag av det materialet som legges fram av Harald Eia i «Hjernevask».

FOR HVA ER det vi har fått se?

Først var det en litteraturforsker og en filosof som ble forhørt om gener, som de ikke kunne noe om, og som de var lite interessert i. Det var nok ikke særlig taktisk av dem å uttrykke sin interesse for de kjønnsforskjeller som kan påvirkes gjennom miljøet på denne måten — overfor en korsfarer med en like vindskeiv oppfatning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer