DEBATT

Lightning Process mot ME

En dårlig idé

Jeg kjenner mange som har tatt kurset Lightning Process mot ME med alle resultater, fra frisk til ødelagt.

KRITISK TIL STRESSMESTRINGSKURS: Jeg kjenner mange som har tatt LP med alle resultater, fra frisk til ødelagt, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat
KRITISK TIL STRESSMESTRINGSKURS: Jeg kjenner mange som har tatt LP med alle resultater, fra frisk til ødelagt, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært blest om en planlagt studie på effekt av Lightning Process (LP) mot ME, etter at forskningsleder i FHI i Dagbladet 16. mai kalte kurset en «viktig behandling» for ME-syke.

Jeg kjenner mange som har tatt kurset med alle resultater, fra frisk til ødelagt, og jeg synes følgende bør komme fram i debatten.

Det som omtales som «en tredagers intervensjon» er Phil Parkers Lightning Process, utførlig beskrevet i denne boka. Phil Parker, grunnlegger og eier av LP får en del av kursavgiften fra alle.

Essensen er å lære seg selvledelse, si stopp til det som ikke gagner deg, visualisere seg inn i et bedre liv, samt å slutte å «gjøre» symptomer.

Det er et krav å være motivert og ukritisk. Opprinnelig var det et kurs for å prestere i arbeidsliv og idrett, og senere hevdet å hjelpe mot sykdommer som MS, depresjon og ME. Under corona-pandemien har Phil Parker påstått at hans teknikker kan booste immunsystemet.

På hjemmesiden finner man at LP primært er et norsk og britisk fenomen. Siden Live Landmark innførte LP til Norge i 2008, har om lag 5000 nordmenn gått det som i Norge har blitt kjent som «ME kurset». Av bedringshistorier er det ganske få. Organisasjonen Recovery Norge har samlet friskmeldings-historier i noen år og på hjemmesiden er det fortalt rundt 40 historier om LP mot ME.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer