Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Lightning Process mot ME

En dårlig idé

Jeg kjenner mange som har tatt kurset Lightning Process mot ME med alle resultater, fra frisk til ødelagt.

KRITISK TIL STRESSMESTRINGSKURS: Jeg kjenner mange som har tatt LP med alle resultater, fra frisk til ødelagt, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat
KRITISK TIL STRESSMESTRINGSKURS: Jeg kjenner mange som har tatt LP med alle resultater, fra frisk til ødelagt, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Det har vært blest om en planlagt studie på effekt av Lightning Process (LP) mot ME, etter at forskningsleder i FHI i Dagbladet 16. mai kalte kurset en «viktig behandling» for ME-syke.

Jeg kjenner mange som har tatt kurset med alle resultater, fra frisk til ødelagt, og jeg synes følgende bør komme fram i debatten.

Det som omtales som «en tredagers intervensjon» er Phil Parkers Lightning Process, utførlig beskrevet i denne boka. Phil Parker, grunnlegger og eier av LP får en del av kursavgiften fra alle.

Essensen er å lære seg selvledelse, si stopp til det som ikke gagner deg, visualisere seg inn i et bedre liv, samt å slutte å «gjøre» symptomer.

Det er et krav å være motivert og ukritisk. Opprinnelig var det et kurs for å prestere i arbeidsliv og idrett, og senere hevdet å hjelpe mot sykdommer som MS, depresjon og ME. Under corona-pandemien har Phil Parker påstått at hans teknikker kan booste immunsystemet.

På hjemmesiden finner man at LP primært er et norsk og britisk fenomen. Siden Live Landmark innførte LP til Norge i 2008, har om lag 5000 nordmenn gått det som i Norge har blitt kjent som «ME kurset». Av bedringshistorier er det ganske få. Organisasjonen Recovery Norge har samlet friskmeldings-historier i noen år og på hjemmesiden er det fortalt rundt 40 historier om LP mot ME.

Ut fra ME-foreningens brukerundersøkelser har de fleste ingen endring eller blitt sykere. Den nye studien ønsker muligens nysyke for å unngå at de vet for mye om ME og historien om LP, men nysyke har bedre prognose.

Den nye studien vil ta for seg pasienter med ME definert av strenge kriterier, Canadakriteriene (som forøvrig kke er perfekte).

Men en metode som handler om bedre selvledelse og å tenke riktig, vil heller passe for diagnostiserte etter vide kriterier, som inkluderer deprimerte og utbrente. Dette skal ekskluderes etter Canadakriteriene.

En rapport finansiert av amerikanske NIH konkluderte i 2015 med at ME etter strenge kriterier er en somatisk og ikke psykologisk lidelse. Forskningen internasjonalt studerer svikt i energiproduksjon og avvik i immunsystemet. Hos Canada-diagnostiserte finnes det større evidens for dette enn for psykososiale faktorer.

SMILE-studien på LP mot ME på ungdom fra England framheves som noe som viser at LP fungerer på ungdom. Studien skulle primært undersøke skoledeltakelse til deltagerne etter 6 måneder. Forut var det en mulighetsstudie.

I denne kom det fram at LP ikke gjorde særlig effekt på skoledeltakelse etter 6 måneder. Da byttet man om primært utfallsmål til spørreskjemaer om fysisk funksjon. Man tok også med resultatene fra mulighetsstudien i sluttrapporten.

I studien var det store frafall som ble erstattet med data fra dem som hadde svart på skjemaene. Her kan det skjule seg mye skade, jeg håper inderlig den nye studien følger opp frafall på en bedre måte.

Til sist en LP-historie som ble fortalt i Aftenposten i 2017:

«På kurset fikk vi dessuten høre at « … hvis du sier til deg selv at du er syk, så blir du aldri frisk». Selv om jeg nærmest krabbet ut av kurslokalet den siste dagen, skulle jeg si at jeg var frisk».

Innlegget viser godt hvordan deltakeren blir ansvarliggjort for manglende positiv effekt.

De aller fleste klarer ikke skrive til Aftenposten om sine LP-nederlag. De er knust av å ikke å klare å gjøre seg selv friske, slik de blir overbevist på kurset om at de kan. Skyld og skam er alvorlige bivirkninger av LP. Man bør være svært sikker før man gir LP til syke mennesker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!