Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En dårlig nyttårsgave

Et familievennlig arbeidsliv krever trygghet og ikke mer midlertidighet.

DÅRLIG PAKKE:  Om dette er en gavepakke til norske arbeidstakere, kan ikke arbeidstakere ha vært særlig snille i arbeidsministerens øyne, mener Anniken Huitfeldt.
DÅRLIG PAKKE: Om dette er en gavepakke til norske arbeidstakere, kan ikke arbeidstakere ha vært særlig snille i arbeidsministerens øyne, mener Anniken Huitfeldt. Vis mer
Meninger

Rett før jul presenterte arbeidsministeren lovendringer for økt bruk av midlertidige stillinger som gaver i hans egen julekalender. I tillegg skulle endringene bidra til et mer familievennlig arbeidsliv. Men er dette tilfelle?

Omlag ett år før valget stilte Høyres Torbjørn Røe Isaksen opp på et bilde hvor han svingte til venstre ved siden av en stor veimerking. Nå skulle ikke lenger Høyre kun fremme forslag som bare arbeidsgivere støttet. Den nye politikken ville møte forståelse også på arbeidstakersiden, hevdet Isaksen. Undersøkelser viste at velgerne ikke var enige i Høyres arbeidslivspolitikk, han hadde behov for å understreke den politiske endringen med en symbolsk venstredreining i partiet.

Økt bruk av midlertidige stillinger skulle ikke være en generell ordning, men kun innføres hvis en virksomhet hadde midlertidig økt behov for arbeidskraft, stod det i Høyres program. Det er noe helt annet regjeringen nå foreslår. Hvis arbeidsministeren virkelig mener at dette er en gavepakke til norske arbeidstakere, kan ikke arbeidstakere ha vært særlig snille i arbeidsministerens øyne. YS, LO, Unio og Akademikerne er motstandere av forslagene.

De land som har innført et lovverk for flere midlertidige stillinger, har ikke gjort veien inn i arbeidslivet lettere for dem som står utenfor, men heller gjort det vanskeligere for unge arbeidstakere å få fast jobb. Flere utrygge jobber skaper ikke et bedre arbeidsliv.

I Norge fødes det flere barn enn i andre europeiske land. Det henger sammen med fødselspermisjon og barnehageplasser, men forankring på arbeidsmarkedet og trygg inntekt er en forutsetning før mange stifter familie. Med fast jobb får man lån til bolig, gode permisjonsordninger og den tryggheten som skal til. Når regjeringen nå bidrar til å skape usikkerhet for de unge, kan det påvirke beslutningen om å stifte familie. Mange unge menneskers liv blir satt på vent i håp om fast og trygg lønnsinntekt og bolig. Midlertidige stillinger er ikke en gavepakke til unge menn og kvinner som ønsker seg barn.Et familievennlig arbeidsliv krever trygghet og ikke mer midlertidighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media