En dårlig tid

Dag Solstad, Erlend Loe, Jon Fosse og Jan Kjærstad er bare noen av dem som får gjennomgå når litteraturviteren Eivind Tjønneland svinger pisken over norsk litteratur fra 90-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På lemenfart mot Gud

Dagbladet trykket mandag 3. juli en forkortet versjon av denne artikkelen. I /ordskiftet finner du den fullstendige versjonen.

- Vi lever i en god tid, skrev forfatteren Tore Renberg om det norske litterære 90-tall - og litteraturdebatten sommeren 1999 var et faktum. Fjorårets litterære Dagblad-debatt imponerte ikke 1. amanuensis Eivind Tjønneland fra Nordisk institutt ved Universitetet i Bergen. Tjønneland startet like godt sin egen litterære debatt, gjennom flere artikler i mer akademiske og faglige tidsskrifter som Vagant og Arr. Men sommeren 2000 er det på tide å bringe Tjønneland ut til folket. Via det tradisjonelt kulturradikale organet Dagbladet.

- Etter en over hundre år lang kulturradikal tradisjon, fra Georg Brandes og Kristiania-bohemen via mellomkrigstida og Orientering-kretsen til 60-tallets Jens Bjørneboe og kulturradikale gjenkomst, fikk vi på 90-tallet en verdikonservativ reaksjon. Rune Slagstad, Dag Solstad, Bondevik-regjeringen og verdikommisjonen representerer en kristen-kulturkonservativ bevegelse, en nypuritanistisk landeplage vi må mobilisere mot i en ny kulturkamp, mener Tjønneland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer