NY MOBIL?: Reklame som sier «bytt til ny mobil hvert år» normaliserer overforbruk, skriver artikkelforfatteren om Telenors SWAP-kampanje. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NY MOBIL?: Reklame som sier «bytt til ny mobil hvert år» normaliserer overforbruk, skriver artikkelforfatteren om Telenors SWAP-kampanje. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: SWAP

En dårlig unnskyldning for økt forbruk

Valgfrihet går bare hånd i hånd med miljø hvis valgene vi tar er miljøvennlige. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Valgfrihet og miljø går hånd i hånd», svarer Bjørn I. Moen fra Telenor til min kritikk av SWAP. Han omgår hovedpoengene: Økt forbruk som øker produksjon øker miljøbelastning, selv om produktene gjenbrukes, og SWAP forverrer kjøpepress.

Reklame skaper etterspørsel. Reklame som sier «bytt til ny mobil hvert år» normaliserer overforbruk. Dersom Telenor ikke mener SWAP er for alle, men – som Moen skriver – et tilbud for «dem som av ulike årsaker har behov for det», må de reklamere annerledes. På SWAP-nettsiden står det: «Gi bort drømmegaven til jul». Kanskje det burde tilføyes: «...til dem du kjenner som faktisk trenger ny mobil hvert år»?

Telenor «skal sørge for at alt elektronisk materiell går til gjenbruk eller resirkulering», sier Moen. Men alle som kjøper en brukt SWAP-mobil utenfor Norden levere den inn når den svikter? Lages de nye mobilene til norske kunder av resirkulert materiale, slik at SWAP ikke øker ressursbruk? Er svaret «nei», kan man ikke si at SWAP er «mer bærekraftig» enn andre måter å kjøpe mobil.

Gir SWAP grunn til å lage holdbare telefoner? I dag varer en mobil knapt to-tre år. Hvorfor skal produsentene øke levetiden, om de i rike land bytter mobil årlig uansett? Skal de med lav inntekt kjøpe smarttelefoner som bare har ett til to år igjen, for så å erfare at mobilen blir treigere og kjipere til de må punge ut igjen? Jeg unner folk heller en ny, nøktern og robust mobil med lang batteritid, enn en falmende høyteknologisk dings som må lades på kullkraft to ganger om dagen og som ingen vet hvor havner når den tar kvelden.

Valgfrihet går bare hånd i hånd med miljø hvis valgene vi tar er miljøvennlige. SWAP er bare en dårlig unnskyldning for å kjøpe mer enn vi trenger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer