En deilig kjemperoman

Kjent miljø og gode karakterskildringer gjør en «good-read».

BOK:

Det hele begynner med slutten. Prologen som innleder den «Den lukkede bok» er slutten på historien om Fredrikke Leuenbech.

Paradoksalt nok kunne avslutningen, den unge presten som etter å ha begravet den gamle damen, løper hjem til sin kone og sine to små barn, ha vært begynnelsen på Fredrikkes egen historie. Hun kunne selv ha vært den unge prestefruen, i stedet blir hennes liv noe ganske annet.

Og det er denne skjebnen leserne følger gjennom over fem hundre sider i denne romanen.

Brødrene Brandes

Vi blir kjent med Fredrikke når hun er 21 år. Hun skal giftes, med en stiv prest, men gjør seg ikke altfor mange tanker omkring nettopp det: «Hans nærvær påkaller hverken noe særlig ubehag eller noen særlig glede - han er, for å si det sånn, ualminnelig ordinær.» De to er glidd inn i rollene som hverandres tilkommende.

Men sånn skal det ikke bli. Ved en tilfeldighet får Fredrikke innpass i miljøet og menneskene som sto sentralt i det moderne gjennombrudd i København mot slutten av 1800-tallet. Fredrikke faller for den sjarmerende fødselslegen Fredrik, som er nær venn av blant andre Georg og Edvard Brandes.

Rå bitterhet

Fredrik og Fredrikke gifter seg og framstår utad som det perfekte par. For hver romanside svinner tanken om den frie vilje og menneskenes muligheter til å slippe unna den borgerlige tvangshjemmel. Fredrik gir Fredrikke alt han kan, men ikke den type kjærlighet hun lengter etter.

Så lite forstår hun av sitt eget ekteskap at hun blir rystet når det viser seg at Herman Bang har vært innom hennes mann for å forære ham sin debutroman. Ei bok som ble anklaget for pornografisk innhold og beslaglagt. Fredrikkes erkjennelse ved slutten av livet er bare rå bitterhet: «Nå vet hun at det ikke finnes noen barmhjertighet i verden - hverken i speilenes eller i menneskenes! Rettferdigheten er et postulat, og det eneste som er sikkert, er at allting forfaller ... forgår ... visner ... dør.»

Ikke-realisme

Det er deilig å lese om de privilegertes søndagsturer med piknik i det grønne og de mange latterfulle, filosofisk-politiske diskusjonene. Ikke like deilig er det når denne fasen av Fredrikkes liv er forbi.

Kjønnsproblematikk, homofili og seksuelle lengsler tematiseres, mens forfatteren stadig kommenterer og setter datida i forhold til vår egen tid. Kommentarene som ofte forekommer i en lakonisk-ironisk tone, er ikke forstyrrende, men påminner leseren om at dette ikke er en ekte, realistisk roman.

Språket er godt, flytende lett å lese, selv i sin gammelmodige tone. Kaarsbøls karakterer er spennende og interessante. Selv om intensiteten ikke er på topp gjennom hele romanen, har den en stigende spenningskurve. Som leser vil jeg gjerne fortsette å være i Kaarsbøl og Fredrikkes univers, i den historiske, morsomme og ikke minst såre fortellingen. Akkurat så deilig og så vond er Kaarsbøls debutroman, «Den lukkede bok».

Les flere anmeldelser!

DANSK SUKSESS: Debutanten Jette Kaarsbøl har tatt sine danske lesere med storm. Hennes mammutroman er blitt en bestselger.