DIKTSAMLING: Til høsten kommer Jan Erik Vold med en ny diktsamling som har fått navnet «Store hvite bok å se». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DIKTSAMLING: Til høsten kommer Jan Erik Vold med en ny diktsamling som har fått navnet «Store hvite bok å se». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

«En del av disse diktene er skrevet i mørke»

Jan Erik Vold kommer med ny diktsamling.

(Dagbladet): Hele Norges dikter Jan Erik Vold (71) mener poesien har for liten plass i Norge i dag. Til høsten kommer han med en ny samling dikt, som har fått navnet «Store hvite bok å se».

- I tittelen antyder jeg at det er en del vintertema, mye snø. Den inneholder blant annet en sørgesang for isbjørnen, som er i ferd med å bli utryddet, forklarer Vold.

Diktsamlingen er en ny utgave i serien som ble innledet med «Tolv meditasjoner» i 2002 og fulgt opp i «Drømmemakeren sa» fra 2004. Diktene i de respektive samlingene inneholder alle 12 sekvenser, som hver består av 12 enkeltdikt. Hvert dikt består av 12 linjer, og dermed inneholder hver samling 144 dikt.

Bundet, men fri Det samme gjelder for «Store hvite bok å se».

- Det gjør at jeg føler meg fri, samtidig som det er en bundethet i det at jeg rent fysisk har bestemt meg for omfanget på forhånd. Det er litt uvanlig for meg. Tidligere har alle mine bøker vært forskjellige fra hverandre, sier Vold.

«Store hvite bok å se» beskriver han som «tredje bind med dikt i samme format, av en intuitiv, sprangvis, global karakter».

- Egil Skallagrimson skrev med skinnfellen over hodet. Jeg burde kanskje ikke si det, men en del av disse diktene er skrevet i mørke, slik at jeg må se etter neste morgen hva jeg har skrevet. Så det kommer jo langt innenifra, sier Vold.

Ingen terrordikt Jan Erik Vold bor i Sverige. Men etter 22. juli var han til stede i Oslo Domkirke for å tenne lys. Han var også til stede på minnemarkeringen på Rådhusplassen, sammen med de 200 000 oppmøtte. Men noen dikt om terroren blir det ikke med det første.

- Det alle peker på behøver ikke Vold peke på, sier Vold.