ØRRETALARM: Storørretstammen i Tyrifjorden, som bruker Randselva som gyte og oppveksthabitat, står i fare for å bli utryddet. Fjorårets tellinger av gyteindivider vitner om at stammen er like minimal som i Bandak. I Seljordsvannet, Tinnsjø og Norsjø er bildet enda mørkere. Bildet viser gytende storørreter i Tokkeåi. Foto: ARNT MOLLAN
ØRRETALARM: Storørretstammen i Tyrifjorden, som bruker Randselva som gyte og oppveksthabitat, står i fare for å bli utryddet. Fjorårets tellinger av gyteindivider vitner om at stammen er like minimal som i Bandak. I Seljordsvannet, Tinnsjø og Norsjø er bildet enda mørkere. Bildet viser gytende storørreter i Tokkeåi. Foto: ARNT MOLLANVis mer

«En del av grunnfjellet i norsk fauna er i ferd med å forsvinne»

Vi velger heller billig strøm.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

En del av grunnfjellet i norsk fauna er i ferd med å forsvinne ettersom storørreten er i ferd med å forsvinne, bli utryddet.

Vi vet hvorfor og hva som kan gjøres for å redde den. Men heller enn å ta vare på denne mytiske urnorske fisken velger vi billig strøm. Og som Europas grønne batteri skal vi endelig redde verden med mer enn ord.

Men med storproduksjon av vannkraft følger død og fordervelse i dragsuget om ikke profittkåte utbyggere temmes til å ta ansvar for mer enn egne budsjetter og stormannstanker.

Tilbake til innsjøen

Sammen med villreinen ble storørreten en del av norsk natur etter siste istid. Som laksen og sjøørreten forlater storørretungene elva de er født i som smolt når de er tre til fem år gamle. Men heller enn å vandre ut i sjøen bruker de den nærmeste innsjøen som hav. Her begynner de å spise fisk og legger på seg en til tre kilo i året. Når de blir gytemodne, svømmer de tilbake for å pare seg der de selv ble født. Deretter går ferden nok en gang tilbake til innsjøen. Denne vandringen kan storørreten foreta opptil fire ganger i livet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn