En digital Svalbard-traktat

Det må stilles krav om at data skal lagres i Norge, under norske regler.

NETTHAVN: - Den digitale Svalbard-traktaten kan bli til norsk utenrikspolitikk liksom den fysiske Svalbard-traktaten er det. Foto: NTB Scanpix / Tor Richardsen
NETTHAVN: - Den digitale Svalbard-traktaten kan bli til norsk utenrikspolitikk liksom den fysiske Svalbard-traktaten er det. Foto: NTB Scanpix / Tor Richardsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle vet at norske nettnavn ender på «.no». Men få kjenner til at Norge også er tildelt to andre nettnavn: et for Svalbard og Jan Mayen («.sj») og et for Bouvet-øya («.bv»). Disse nettnavnene er ikke tatt i bruk ennå. Jeg har en idé om hvordan de bør brukes.

I takt med vår økende avhengighet av internett kommer personvernet under press. Norsk personvernlovgiving har en streng tradisjon, men når data krysser grenser er det ikke lenger norske regler som gjelder. Flere norske kommuner har søkt om - og fått tillatelse til - å bruke «skytjenester» fra Google og Microsoft der data lagres utenlands. I lys av Edward Snowdens avsløringer virker det sannsynlig at amerikansk etterretningstjeneste har grei tilgang til personopplysninger fra Moss og Narvik kommune.

En annen type datalekkasje skjer når norske nettnavn leies ut til utenlandske aktører. De som registrerer data om seg selv og sin drømmepartner på «match.no» vil kanskje tro at dataene lagres i Norge under norsk regelverk. Det er ikke tilfelle. Nettnavnet «match.no» er registrert av et norsk advokatfirma men brukerne sendes raskt videre til «match.com» som er et amerikansk firma.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer