DANSER IKKE LENGER: Islam Karimov, Usbekistans første president, er død. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/Scanpix
DANSER IKKE LENGER: Islam Karimov, Usbekistans første president, er død. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/ScanpixVis mer

En diktators død

Når detaljerte forberedelser til begravelsen skjer før herskerene er erklært død, vet du at det er snakk om en diktator.

Kommentar

Usbekistans president Islam Karimov er død. På gravlunden i Karimovs eventyr-vakre hjemby Samarkand forberedes presidentens begravelse, melder nyhetsbyråer Fergana, et Moskva-basert byrå som spesialiserer seg på Sentral-Asia. Det er her Karimovs mor og brødre er gravlagt, og i går kveld ble arbeidere kommandert ut i gatene i Samarkand for å vaske gatene rene for begravelsen, som er imorgen. Liket av presidenten skal allerede være fløyet fra hovedstaden Tasjkent til Samarkand.

Samtidig sendte regjeringen ut en melding i dag om at Karimovs tilstand er «kritisk».

- Det er med stor sorg i våre hjerter vi informerer at i løpet av de siste dagene har vår presidents tilstand blitt dramatisk verre, og ifølge leger er den betraktet som kritisk, heter det i regjeringens erklæring, ifølge det offisielle russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Formuleringen er et diktatorisk understatement for å forberede de rundt 30 millioner usbekerne på nyheten som kom seinere i dag, nemlig den offisislle bekreftelsen på at Karimov er død.

Den usbekiske statsministeren Shavkat Mirzijajev skal allerede være i Samarkand. Mirzijajev er mannen som trolig blir Usbekistans andre president, melder byrået. Han skal ha støtte fra både klanene i Samarkand og Tsajkent, de viktigste i Usbekistan.

Islam Karimov er barnehjemsgutten som ble Usbekistans første president og diktator. Han gjorde karriære i det sovjetiske kommunistpartiet, og ble usbekisk partisjef i 1989, og president to år etter, da Sovjetunionen gikk i oppløsning. I 27 år har han ledet et land som gikk fra å være et relativt opplyst og velutdannet kommunist-diktatur til å bli et mer brutalt personlig diktatur. Reportere uten grenser plasserer Usbekistan på 166 plass blant 180 land når det gjelder pressefrihet, og opposisjonen har meldt at politiske fanger kokes levende av det allmektige sikkerhetspolitiet.

Kampen mot radikal islam har vært Karimovs påskudd for sitt brutale regime. Usbekistan er nabo til Afghanistan, og smitteeffekten derfra er reell. Usbekistan har vært USAs allierte i kampen mot terror etter Talibans angrep på USA i 2001, og USA har baser i landet.

Utenrikspolitisk har Karimov holdt armlengs avstand til den gamle kolonimakten Russland. Selvstendighet og uavhengighet har vært Karimovs vei. Han har balansert russisk, kinesisk og amerikansk innflytelse på en vellykket måte.

Men Karimovs styre har også vært utpreget brutalt. I 2005 ble opptil 1000 mennesker massakrert i byen Andijan. De demonstrerte mot regjeringen, og etter noen dager med demonstrasjoner lukket sikkerhetspolitiet alle fluktveier for demonstrantene og skjøt for å drepe. Med dette ble den åpne politiske motsanden mot siktaturet også effektivt drept.

Med Karimovs død går Usbekistan en usikker framtid i møte. Stormaktsspillet i Sentral-Asia vil fortsette, med et Kina med store ambisjoner i området, og med den gamle kolonimakten Russland på vikende front. Kina overtok som Usbekistans viktigste handelspartner i fjor, og avløste Russland i denne posisjonen. På den annen side jobber nesten to millioner usbekere som fremmedarbeidere i Russland. Dette er offisielle tall, de reelle kan bære dobbelt så høye. Pengene fremmedarbeiderne sender hjem bidrar til mer enn fem prosent av Usbekistans BNP.

Det innenrikspolitiske spillet vet vi mindre om, Karimov har hersket i en utpreget lukket politisk kultur, der han har balansert de politiske klanenes interesser etter splitt-og-hersk prinsippet. Det har på sin måte vært en suksess i Karimovs tid, men ingen et om det vil fortsette. Usbekistan har knapt noen politiske institusjoner med makt, all makt har vært knyttet til Karimovs person. Om etterfølgeren klarer å erobre Karimovs posisjon vet vi ikke.

Det eneste man kan si med rimelig sikkerhet er at Karimovs datter, Gulnora Karimova, ikke vil ha noen innflytelse i et Usbekistan etter Karimov. Hennes jet-set liv, som motedronning, pop-stjerne, diplomat og korrupt forretningskvinne, gjorde at hun for to år siden ble satt i husarrest av sin egen far. Det var en opprivende familiekonflikt der også Karimovas mor og søster vendte seg mot den tidligere så mektige og styrtrike Gulnora.

Islam Karimov vil - trolig imorgen - bli begravet som en gud i eventyrbyen Samarkand. Men han vil bli husket som en despot, kanskje som despoten som tross alt holdt Usbekistan sammen.