En djevel for mye

Siste fra Mailer ble problematisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Norman Mailers bøker etter debuten «De nakne og de døde» spente over mange sjangre. Journalisme, dokumentariske bøker, politiske og litterære essays, historiske romaner, krim og krigsromaner er noen av de litterære feltene han har utforsket.

Sterk blanding

Han skal ikke beskyldes for å ha siktet lavt eller vært beskjeden i valg av stoff. Heller ikke i den siste romanen han skrev før han døde i fjor, ble listen lagt lavt. Den tar for seg Adolf Hitlers liv, hans slekts- og familiehistorie, til og med moren Klaras død i 1903, i en form som blander det biografiske og det romanaktige.

Mailers stofftilfang er stort, men ikke nødvendigvis et takknemlig romanstoff: Resultatet avhenger av hvilket språk han velger, hvor romslig han tillater seg å være når det kommer til faktiske (eller kjente) forhold, hvilke nedslag han gjør i Hitler-slektens historie.

I «Slottet i skogen» maler han med bred pensel, hovedsakelig om Adolfs nære familie, med faren Alois, Klara, halvbroren Alois junior, halvsøsteren Angela og lillebroren Edmund. Fortelleren er ikke noe mindre enn en djevel i Satans store flokk av onde soldater. Djevelen er også SS- offiseren Dieter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer