En djevel foran kamera

LAS VEGAS (Dagbladet): Espen Lind sklir nedover stripa i Las Vegas som han aldri skulle ha gjort noe annet. Og han bruker penger i gamblerbyen som de mest ekstravagante storspillere. 1,6 millioner kroner på et par kvelder gjør Lind til en storkar - selv i Vegas.

Det spares ikke på noenting når Espen Lind skal gjøres til popstjerne. Og etter å ha gjort rent bord i Spellemannprisen - cDagbladet var med på en eksklusiv tur langs spillebyens berømte og beryktede hovedgate The Strip mens Espen med djevelhorn i panna og et kobbel av statister spilte inn sin millonvideo.

«Think big»

-øHvilken vanvittig by, sier Lind og myser utover neonjungelen. Byen er valgt med omhu av en Espen som ikke ønsker å gå stille i dørene når han skal sikre seg internasjonal popstjernestatus.

-øDe eneste videoene jeg gidder å se på MTV for tida er Puff Daddys stormannsgale videor med eksplosjoner, helikoptere og biljakter. Man må ta den litt ut, fastslår han. Det ligger da heller ikke for Espen Lind å tenke smått. Derfor Vegas, budsjett på 1,6 millioner kroner, den erfarne Los Angeles-regissøren Paul Boyd, haugevis av statister og et team på 30 mann som setter Las Vegas halvveis på hodet for Espen Linds skyld.

Mye av årsaken til at Tromsø-guttens første singel, «When Susannah Cries», har blitt en av vårens store hits i Europa, er videoen. Den har rotert med stor hyppighet på MTV og tyske Viva i ukesvis.

Poserer overlegent

Oppfølgeren «Lucky For You», slippes i slutten av måneden, og Espen har ingen intensjoner om at den skal bli noen mindre hit. Videoen skal dra Lind til toppen av enda flere lister.

Lind hadde selv ideen til den nye musikkvideoen. Han spiller en djevel som halvt usynlig vandrer rundt i Las Vegas og lager jævelskap for de fleste. Blant statistene finner vi en gal predikant, politiet, gangstere, et brudepar, en engel og, i sann Vegas-ånd, en særdeles langbeint showgirl.

-øJeg er i mitt rette element når jeg lager videoer, sier en opplagt Espen mens klokka passerer midnatt, Vegas stråler som mest og det ennå gjenstår timesvis av video-innspillingen.

-øDe siste månedene har jeg gjort en helt absurd mengde med intervjuer. Det blir veldig slitsomt og kjedelig i lengden. Men å lage videoer er en forlenget arm av å lage musikk. Dette er noe jeg trives med, sier Espen i det han går fra å posere overlegent på panseret av en politibil til å besøke en av spillebyens mange hurtig-kapeller. Hele tida med djevelhorn i panna. Hornene planlegger Lind & co. å masseprodusere som promoeffekter.

Satser på film

Videoinnspillingen går som smurt. Espen er i sitt ess foran kamera.

-øJeg liker skuespill. I likhet med veldig mange andre rockestjerner skal du ikke se bort i fra at jeg satser på film en dag, sier han, halvt på flir, halvt på alvor.

Regissør Paul Boyd har 160 musikkvideoer på samvittigheten, deriblant Seals «Prayer For The Dying» og Desrees «Gotta Be». Han sier følgende om vårt nytt pophåp.

-øAt en artist selv kommer opp med en idh til video har jeg aldri opplevd før. Gjennom cirka 60 telefonsamtaler med Lind de siste ukene har jeg funnet ut at han er en ekstremt målbevisst og retningssikker artist. Også er det svært naturlig for han å stå foran et kamera. Der har han et kjempepluss.

Fram mot klokka tre på natta vandrer Espen opp og ned på The Strip for at Boyd og hans folk skal få de rette bildene. Espen er den perfekte videodjevel i Las Vegas. Men det er en som sitter hjemme i Tromsø og er litt mindre fornøyd.

-Mora mi syntes ikke noe om at jeg skulle være djevel. Hun synes nok Spellemannprisen er hakket mer stas enn dette, flirer Lind. Tre timer etter at innspillingen er over setter han seg på et fly til Tokyo. Der venter 12 dagers promo-helvete med japanske journalister. «Hva er favorittfargen din?» «Liker du blonde jenter best?» «Elsker du Japan?». Heller djevel i Vegas enn engel i Japan...

<B>FANDEN SPARE!:</B> Espen Lind går fra listetriumfer i Europa til trippåel-spellemannseier i Norge til videoinnspilling i Las Vegas.