Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«En djevel i pels»

Unni Lindell og Tine Kjær har skrevet kattebok på utpust.

(Dagbladet.no): Nylig ga forfatter Unni Lindell og forlegger Tine Kjær ut boka «Stand-up katter - pelskledte, frekke og overlegne urokråker».


Utgivelsen har sitt utgangspunkt i nettsida
kattestreker.no, der stolte katteeiere over det ganske land har lastet opp bilder av sine søte små.

Det kom inn 300 bilder, og etter nøye utvelgelse har 100 av disse fått plass i boka.

Lindell og Kjær har dessuten oversatt kattenes uttrykk til menneskespråk, for å avsløre at det som kan se ut som uskyldige små pelsnøster, i realiteten er utspekulerte, sarkastiske og sterkt undervurderte kreaturer. Djevler i pels, kaller forfatterne dem.


- Først og fremst er jo dette en overskuddsbok, en gøyal liten utgivelse. Jeg har gitt ut andre kattebøker tidligere, men her går det på humor, på å løfte fram den morsomme og frekke sida ved katter, sier Unni Lindell til Dagbladet.no om bokprosjektet.

Selve arbeidsprosessen har hun svært gode minner fra.


- Det er morsomt at jeg fikk overtalt Tine til å bli med, for hun har en ubetalelig humor og ikke minst en rungende latter. Tekstene i boka er skrevet under latter- og sjampanjepress, på utpust, forteller Lindell, som i samme slengen avslører følgende om sin samarbeidspartner:

- Tine er et litt tvilsomt kattemenneske, men en stor humorist.

ULLA: -Det er ikke så spesielt å være katt egentlig, det er mer spesielt å IKKE være det, sier to år gamle Ulla. Hun er prinsipielt uenig og spesialist på toupeer. Foto: PANTAGRUEL FORLAG
ULLA: -Det er ikke så spesielt å være katt egentlig, det er mer spesielt å IKKE være det, sier to år gamle Ulla. Hun er prinsipielt uenig og spesialist på toupeer. Foto: PANTAGRUEL FORLAG Vis mer


Grunnen til at Kjær beskrives på den måten, er helt opplagt. Hun har hund.
 

Og hunden Picasso har gjort sitt for å skremme Lindell.


- Jeg er jo livredd hunder. En dag jeg satt på med Tine og Anne (Holt, journ.anm.), følte jeg at noen stirret meg i nakken og stivnet til. Da jeg snudde meg satt Picasso der. Jeg skrek så høyt at Anne nesten kjørte av veien, humrer Unni Lindell.

Hennes Knut, nå tolv år gammel, har fått to bilder på trykk i boka. Han har også vært en såpass viktig støtte at han takkes på omslaget, i samme selskap som hunden Picasso.

KATTEELSKER: Unni Lindell har skrevet tekstene i «Stand-up katter» sammen med forlegger Tine Kjær.
KNUT: Unni Lindells mons Knut er med på to bilder. Hans favorittaktivitet er å plage krimforfattere.
MUSS: -Fuck you, sier Muss på åtte år, en av de frekkeste kattene i boka.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media