En djevel til å fortelle

Oscar-statuetten glapp, så nå sikter islendingen Sjón (38) mot Nobelprisen i litteratur. I hans nye roman er det engler og djevler som fører ordet.

- Jeg er antakelig den eneste Oscar-nominerte forfatteren i Skandinavia nå, men jeg er glad jeg ikke fikk prisen. Da ville jeg jo aldri få Nobelprisen, sier Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson).

Han er strålende fornøyd etter suksessen med filmmusikken til Lars von Triers «Dancer In The Dark». Nå er hans roman «Dine øyne så meg» ute på norsk.

- Det er vanskelig å vite om handlingen i romanen foregår på jorda, i himmelen eller i helvete - med jomfruer, engler og djevler som fortellere.

- Det er som livet selv. Hvor foregår det? Hvor er vi nå? Sånn er realiteten. Den oppleves forskjellig for oss og de der, sier Sjsn og peker på dem som sitter ved bordet bak oss.

- Det er en kaleidoskopisk måte å fortelle en historie på. Realiteten foregår på mange plan.

- Er «Dine øyne så meg» en politisk roman?

- Det er en kjærlighetshistorie. Det er også politikk, nettopp fordi det er en kjærlighetshistorie.

Sjsn synes det nesten er umulig å lage religiøs og politisk kunst i dag.

- Vi må finne nye måter å gjøre det på. Selv blir jeg kanskje mer og mer politisk, særlig på grunn av oppmerksomheten rundt aksjemarkedet på Island. Alle kjøper aksjer og snakker om det. Jeg håper snart markedet faller.

Melodrama

I tillegg til å være forfatter arbeider Sjsn med billedkunst, performance, musikk og film.

- Jeg har vanskelig for å si nei. Derfor gjør jeg så mange forskjellige ting. Når jeg skriver er jeg alene, men alt det andre gjør jeg sammen med andre. Det er mixed minds. Som forfatter deler jeg opplevelsen med leserne, men vi er ikke til stede i opplevelsen samtidig, sier Sjsn.

Han omtaler «Dine øyne så meg» som en «weepie», et melodrama. Han ville skape et sant melodrama og ønsket at en følelse av uskyld skulle være til stede gjennom hele boka.

- Alle prøver å være så ironiske og alvorlige, men det er viktig å huske at vi også vil le og gråte, sier Sjsn.

- Hvordan skiller islandsk litteratur seg fra annen nordisk litteratur?

- Jeg vet ikke helt. Kanskje det er sånn at vi bare forteller historien. Vi er ikke opptatt av agendaen. Vi bestemmer oss ikke for hva vi vil fortelle. Vi bare forteller.

- Jeg har et inntrykk av at islandsk kunst er avantgardistisk og forhistorisk på samme tid. Hva tror du det kommer av?

- Hmm... Jeg vil miste min uskyld hvis jeg begynner å tenke på det, svarer Sjsn.

Hemmelig

Da Sjsn var åtte år, fant han ei bok om gresk mytologi i bokhylla hjemme. Historiene var spennende for en guttunge. Han slukte dem. Hos bestemoren leste han islandske folke-eventyr. Begge deler har vært rike inspirasjonskilder. I «Dine øyne så meg» finner vi myter, religion, drømmer og virkelighet, i skjønn forening.

- Hva liker du å lese selv?

Sjsn himler med øynene. Ler.

- Det vil jeg ikke svare på. Hvis jeg sa det, ville folk jeg kjenner ikke snakke med meg mer. Nei. Det kommer jeg ikke til å fortelle deg. Men boka mi forteller noe om det.

THE FUTURE'S SO BRIGHT: Islandske Sjón er aktuell med romanen «Dine øyne så meg», som nå foreligger i norsk oversettelse.Foto: TOM MARTINSEN