Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En dødbringende duett

AL-QAIDA: Osama bin Laden og Abu Musab al-Zarqawi leder en sterk, felles front, skriver Loretta Napoleoni, forfatter av boka «Terror, Inc».

NOK EN GANG har den endeløse historien om al-Qaida tatt en ny vending som har sendt sjokkbølger gjennom Vesten. Den siste utviklingen viser en fornyet og skremmende forbindelse mellom Osama bin Laden og Abu Musab al-Zarqawi. At de to mennene står sammen i kampen, er nå helt klart. For deres tilhengere og sympatisører, mennesker som er spredd over hele verden, er ordene som kommer fra bin Laden og al-Zarqawi toner og vers i en dødbringende duett, sunget av de ubestridte ikoner innen «al-qaidismen» - den anti-imperialistiske ideologien som har reist seg fra asken etter al-Qaida. Denne demonstrasjonen på lojalitet kommer som en overraskelse etter en periode på seks måneder med skarp kritikk av al-Zarqawi og hans nådeløse bruk av selvmordsaksjoner i Irak. Det er i det minste hva den vestlige etterretningen har gransket, terroreksperter har diskutert, politikere snakket om og medier fokusert på. Uttalelser fra Ayman al-Zawahri, brev fra Abu Mohammad al-Maqdisi (al-Zarqawis åndelige læremester) og taler av Abu Qatada fra Belmarsh-fengselet i England er blitt brukt som dokumentasjon på at al-Qaida har distansert seg fra al-Zarqawis angrep på sjiaene i Irak. Og sist men ikke minst, for noen uker siden kunne sønnen til sjeik Abdullah Azzam (som grunnla al-Qaida sammen med bin Laden) fortelle at al-Zarqawi var blitt «degradert» fra emir i al-Qaida i Irak til militær leder for sunni-opprøret.

AT VESTEN ikke er i stand til å forstå jihadistenes språk og talemåter eller til å knekke al-Qaida-koden, bunner i våre politikeres mangel på vilje til å innse at jihadist-revolusjonen er politisk motivert. Dette er en blind flekk i bekjempelsen av terrorisme, som tåkelegger fakta og fiksjon. Så lenge vi klamrer oss til en slik innstilling, vil historien om al-Qaida fortsette med å overliste oss. Så lenge vi, med eller uten hjelp fra folk med tilknytning til jihadistbevegelsen, skaper og tror på noe som ikke har rot i virkeligheten, vil vår kamp være dømt til å mislykkes. Paradoksalt nok kan al-Zarqawis video gi oss flere nøkler til forståelsen av jihadistenes informasjon. Hvis vi tolker den riktig, kan vi også forutsi neste trekk.Når jihadistenes Zorro erklærer sin lojalitet til Osama bin Laden, er det et bevis på samhold innen den nye internasjonale hæren av hellige krigere; et løselig sammensatt nettverk av enkeltpersoner. Al-Zarqawi gir uttrykk for at han aksepterer saudiaraberens status som politisk leder og virker fornøyd med å spille rollen som militær leder for det irakiske opprøret. At de to videoene ble publisert med 48 timers mellomrom (men trolig planlagt omtrent samtidig), er ikke noe annet enn en bekreftelse på at bin Laden godtar al-Zarqawis framferd i Irak. I stedet for kritikk, gir han al-Zarqawi sin fulle støtte. Det vi står overfor i dag, er ingen internasjonal bevegelse svekket av maktkamp og interne stridigheter, men en sterk, felles front.

ROLLEFORDELINGEN mellom de to lederne er klinkende klar. Mens den åndelige og politiske lederen bin Laden snakker til Vesten og trekker opp strategien for en ny hellig krig mot de kristne og sionistiske korsfarerne, henvender øverstkommanderende al-Zarqawi seg til de muslimske massene - som utgjør rekrutteringsgrunnlaget for hans militære virksomhet i Irak - og legger fram sin plan om nye aksjoner. De to videoene bør derfor betraktes som et revolusjonært manifest om den neste fasen i jihadistenes krig, som skal føres på to fronter - i Irak og overalt ellers i verden.Hvis man skreller av all retorikk, står man igjen med selve kjernen i jihadistenes strategi for nærmeste framtid. Denne strategien innebærer at de to ikonene, den politiske og den militære lederen, skal tale til omverdenen på to forskjellige språk - det ene beregnet på et publikum i vest, det andre på folk i øst. Osama bin Laden fordømmer avvisningen av Hamas etter valget og nevner konkrete reaksjonsmåter og tiltak - kort sagt, han snakker politikk. Hans sangpartner, al-Zarqawi, henviser til landområdene fra Bagdad til Kairo, fra Eufrat til Nilen, som kristne fundamentalister kaller «Stor-Israel». Det er dette området president Bush ønsker å forvandle med hjelp av sine venner, sier al-Zarqawi. Det er disse landområdene han og hans tilhengere vil «forsvare til siste blodsdråpe».

OSAMA BIN LADEN viser til Egypt og Sudan - og framstiller jihadistbevegelsens kamp i disse landene på en positiv måte. Med list og lempe legger han alt ansvar for problemene på de vestlige «undertrykkerne» og deres muslimske støttespillere. Budskapet er klart: Det blir ingen fred i vest og øst så lenge denne situasjonen fortsetter. Al-Zarqawi minner muslimene på den indre fienden ved å bruke Irak som eksempel. Og fienden skal bekjempes etter mønster av Irak. Det er dette budskapet som ligger implisitt i begge videotalene. Mens 11. september er oppskriften på hvordan selvmordsangrep i øst og vest skal utføres, er det irakiske opprøret oppskriften på hvordan jihadistene skal gjennomføre sin revolusjon i den muslimske verden.Begge disse modellene har som mål å utslette «korsfarerne». I bin Ladens historiske erklæring fra 1998 - som ledet opp til angrepene på USA - omtales kristne og jøder som korsfarere. I dag kan også muslimer tilhøre denne upopulære gruppen, selv om al-Zarqawi først og fremst beskylder kurdere, sjiaer og liberale eller sekulære sunnier for å være korsfarere.Al-Zarqawis henvisning til en utvidet definisjon av korsfarerbegrepet kan utløse en ny bølge av angrep på koalisjonsstyrkene og vestlige mål i Irak. Angrepet på den italienske kontingenten i Nassiriya kan være et eksempel på at dette er i ferd med å skje. I mer enn ett år har al-Zarqawis tilhengere konsentrert seg om kampen mot sjiaene, men nå ser det igjen ut til at utenlandske styrker blir et viktig militært mål. Ved å støtte opp om bin Ladens erklæring (sendt i et lydopptak på Al-Jazeera i januar, red.anm.), minner han irakerne på at Vesten har avslått bin Ladens tilbud om våpenhvile for å gjenoppbygge Irak og Afghanistan. Lederen for al-Qaida i Irak understreker at folk fra Vesten bør få sin straff og at de ikke skal vises noen nåde. Det ser ikke ut til å spille noen rolle at Italias nyvalgte regjering vil hjemkalle alle tropper fra Irak. De døde soldatene i Nassiriya er et bevis på at Italia og italienerne fremdeles betraktes som fiender. Videoen til bin Laden inneholder en tilsvarende kompromissløst budskap: Det finnes ingen nåde for Vesten. Hensikten med videoerklæringen er å utløse en ny bølge av selvmordsoppdrag, til å styrke kampånden blant vestlige muslimer.

EN STERK og samlet Al-Qaida-ledelse planlegger en framtid tristere og blodigere enn det vi har sett til nå. Selvmordsaksjoner er jihadistenes viktigste våpen - og sommeren vil nok en gang bli stenket av uskyldiges blod. Oversatt av Marit Jahreie

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling