En dødelig cocktail

«Forsøker man å skjelne mellom organisert kriminalitet og ordinært finansliv, dømmer man seg selv til ikke å forstå noen av delene.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Globaliseringens ubegrensede rett til frie kapitaloverføringer over hele verden, hvitvaskingen av penger fra økonomisk kriminalitet og den beskyttende anonymitet fra skatteparadiser og sist, men ikke minst, den transnasjonale mafiaens infiltrasjon av pengemarked og handel, er alt kommet til å utgjøre en nesten ugjennomtrengelig mur for etterforskere, politi og rettsvesen.

Dagens sivile samfunn mangler lovhjemler og redskaper til å møte denne kriminaliteten. Tidligere internasjonale reguleringer er opphevet. «Fri flyt» av kapital og mennesker er kommet i stedet. Den nye organiseringen av verdens økonomiske system har passet mafiaen som hånd i hanske. I stedet er samfunnets egen rettsordning kommet under beleiring.

Framveksten av den italienske Camorraen kan være en illustrasjon på hvordan den organiserte kriminelle kapitalisme har utviklet seg. Røttene ble plantet i den ytterst fattige Mezzogiorno-regionen i Sør-Italia etter den 2. verdenskrig.

Camorraen særmerker seg med en ualminnelig finansiell dynamikk og forretningsteft paret med en eksepsjonell tilpasningsevne og raskhet. Som et holdingselskap har den idag eierskap til store og små foretak i Nord- og Sør-Amerika og delvis også i Afrika. (Store selskaper gir makt, små fleksibilitet.)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer