Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En dødsdom som vekket

I dag er det ti år siden ayatolla Khomeini kunngjorde sin dødsdom - sin fatwa - mot Salman Rushdie.

I Dagbladet dagen etter, 15. februar 1989, sier bokas norske forlegger William Nygaard at han er altfor fatalistisk til å bli skremt av slikt. Ingen visste da om det blodige alvoret og den langvarige kampen som skulle vise seg å ligge i Khomeinis «hellige ordre». Fire år seinere ble William Nygaard utsatt for attentatforsøket og det skulle gå nesten hele ti år før regimet i Teheran uttalte at de anså fatwaen som et avsluttet kapittel.

  • En roman - en bok - var det som satte i gang kulturkampen som kom til å prege nittitallet. Ytringsfriheten kom på dagsordenen på en helt ny måte. Den dødsdømte Salman Rushdies skjebne vekket mange av oss. Fra å ha vært en selvsagt verdi ble ytringsfriheten omstridt og truslene mot den ble tydeliggjort av bannbullen fra Teheran. En dødsdom avsagt direkte på grunn av det skrevne ord var også mer motiverende enn å litt motvillig forsvare nazister og pornografers rett til ytring.
  • Noen uproblematisk sak var det ikke. Det var mange hensyn å ta og mye politisk unnfallenhet så dagens lys i forbindelse med Rushdie-saken. Gro Harlem Brundtland ville ikke treffe forfatteren, det samme gjaldt for den danske statsministeren. Bokhandlere ville ikke selge «Sataniske vers» og Salman Rushdie fikk ikke reise med bestemte flyselskaper.
  • Nå lever han et tilnærmet normalt liv. Men, han kan aldri være trygg for om relgiøse grupper vil velge å se bort fra president Khatamis verdslige avslutning av fatwaen. Ytringsfriheten i Iran er ikke bedret. Før jul ble fire av landets forfattere drept og en hel rekke forfattere må oppholde seg i utlandet.

Selve saken handlet etter hvert om mye mer enn ytringsfrihet. Næringsinteresser, diplomati, menneskerettigheter og Irans rolle i internasjonal terror. Hva var riktig, boikott eller dialog? Og alt mens hovedpersonen Salman Rushdie levde et stadig mer strevsomt liv i sitt forjagede eksil.

Rushdie-komiteene er nedlagt og forfatteren selv skriver nå om rock'n'roll, men i tiårsperspektivet siden fatwaen er det verdt å minne om Salman Rushdie og Rushdie-sakens betydning for ytringsfriheten og at kampen for det frie ord i Iran slett ikke er slutt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media