Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En dom i Danmark

Hvor går litteraturens grenser? Debatten er ikke over.

BLE SAKSØKT: Forfatter Claus Beck-Nielsen ble saksøkt og frikjent for å ha utlevert sin tidligere venn i en roman.  
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
BLE SAKSØKT: Forfatter Claus Beck-Nielsen ble saksøkt og frikjent for å ha utlevert sin tidligere venn i en roman. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

I Danmark ble forfatteren Claus Beck-Nielsen sist torsdag frikjent i Østre lagmannsrett for å ha utlevert sin tidligere venn og reisekamerat Thomas Skade-Rasmussen Strøbech i romanen «Suverenen». Boka handler om Beck-Nielsen og Skade-Rasmussen Strøbechs reise til USA i 2004.

Sistnevntes private forhold blir skildret på en måte han finner dypt krenkende. Han gikk til sak mot Beck-Nielsen og dansk Gyldendal.

Etter en lang prosess har Østre lagmannsrett avvist anklagene. I en 49 siders dom slår man fast at «Suverenen» ikke er noe «dokumentarisk værk», men en «fiktion».

Journalisten Lars Nygaard skildrer stemningen etter domsavsigelsen i Klassekampen lørdag. Den var ikke akkurat gemyttlig. Claus Beck-Nielsen bebuder at Skade-Rasmussen Strøbech kan bli hovedperson også i en kommende bok. «Men da skal det være den store historien, og ikke bare en flik av den!» varsler forfatteren.

Skade-Rasmussen Strøbech hevder at «dommen er et carte blanche til å skrive hva som helst om hvem som helst - og det er fucking outragious!».

Han sier han vil skrive om Gyldendal-direktør Johannes Riis i sin neste bok, etter å ha gravd fram det han kaller «lik i skapet».

Dermed får diskusjonen om forholdet fiksjon/sannhet ny næring. I det nye nummeret av Prosa fins grundige intervjuer med Ingar Sletten Kolloen & Ivo de Figueiredo og med Anders Johansen, som gir næring til videre debatt om temaet. Hva er språk? Hva er virkelighet? Hva er sakprosa? Hva er diktning? Hva er moral? Hva er jus?

Og bakom synger Knausgård på siste vers av «Min kamp», som står sentralt i dette bildet.

Skade-Rasmussen Strøbech har bebudet at han også vil gå til sak mot Oktober Forlag i Oslo, som har utgitt «Suverenen» på norsk. Han aner et håp etter at Oslo tingrett dømte Åsne Seierstad til å betale erstatning til en av personene hun skildrer i «Bokhandleren i Kabul».

Hvis saken blir reist og Skade-Rasmussen får medhold, vil det i sannhet gi det norske rettsapparatet et underlig, internasjonalt ry som en slags anti-frist at i debatten om forholdet mellom skrift og virkelighet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling