En dom mot det frie, åpne nettet

Amerikansk domstol sa nei til nettnøytralitet, dømte i favør av «big telecom».

SA NEI TIL NETTNØYTRALITET: En amerikansk domstol konkluderer med at det amerikanske medietilsynet ikke har myndighet til å håndheve regler som ville gjort det ulovlig for teleselskapene å favorisere visse typer trafikk over andre. På sikt kan en slik dom bidra til en utvikling der vi får et lagdelt og oppstykket internett som minner mer om kommersielt kabel-tv, skriver Dagbladets kommentator. Foto: AP/SCANPIX
SA NEI TIL NETTNØYTRALITET: En amerikansk domstol konkluderer med at det amerikanske medietilsynet ikke har myndighet til å håndheve regler som ville gjort det ulovlig for teleselskapene å favorisere visse typer trafikk over andre. På sikt kan en slik dom bidra til en utvikling der vi får et lagdelt og oppstykket internett som minner mer om kommersielt kabel-tv, skriver Dagbladets kommentator. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

At internett har fått en så viktig plass i samfunnet og våre liv, skyldes meget langt på vei at det er bygget på en grunnleggende idé om åpenhet og nøytralitet. Dette er blant annet idémessig knesatt gjennom det unektelig noe vagt definerte prinsippet om nettnøytralitet, som skal sikre at all datatrafikk på nettet behandles likt. Tanken er at trafikk til og fra en privat blogg eller en nystartet gründerbedrift skal behandles likt i nettets infrastruktur som innhold fra store, kommersielle aktører.

I 2007 intervjuet jeg hedersmannen Vint Cerf, et av oppfinnerne av nettets sentrale infrastruktur, og heltidsansatt Google-ambassadør. Cerf har lenge advart mot det han ser som teleoperatørenes forsøk på å kommersialisere og lagdele nettets infrastruktur, og var klokkeklar på at nettnøytralitet måtte lovfestes:

- Det er denne grunnleggende åpenheten i nettet som har skapt hele denne historisk unike innovasjonskulturen, hvor all nyskaping skjer i nettets utkanter, sa Cerf.

Men nettnøytraliteten er stadig under ild, og kampen for å lovfeste den fikk et alvorlig tilbakeslag da den føderale amerikansk appelldomstolen i District of Columbia i går satte en strek over nettnøytralitetsreglene til Federal Communications Commission (FCC), det føderale medietilsynet i USA.

Det var bredbåndsleverandøren Verizon som hadde reist sak mot FCC. Dommen i favør av Verizon fastslår blant annet at FCC mangler myndighet til å iverksette og håndheve regler som ville gjort det ulovlig for teleselskapene å favorisere visse typer trafikk over andre, skriver Gizmodo.

Dommen kan virke basert på formalia snarere enn på juridisk og samfunnsmessig prinsipiell tenkning. Retten sier blant annet at FCC ikke har myndighet til å pålegge sine regler fordi kommisjonen har definert bredbåndsinternett som en «informasjonstjeneste» snarere enn som kommunikasjonsinfrastruktur.

Det er ikke nettnøytralitet som begrep som diskuteres i dommen. Det er FCCs såkalte Open Internet Order, som Forbes beskriver her. Det er snakk om et regelverk som forbyr nettverksoperatører å blokkere lovlige enheter, innhold og applikasjoner, et krav om at retningslinjer og praksis for nettverksadministrasjon skal være åpent tilgjengelig for forbrukerne, og et generelt forbud mot «urimelig» diskriminering i håndtering av lovlig nettverkstrafikk.

ADVARER: Vint Cerf er en av grunnleggerne av internett - og Google-evangelist. Han har lenge advart mot det han ser som teleoperatørenes forsøk på å kommersialisere og lagdele nettets infrastruktur. Foto: Google
ADVARER: Vint Cerf er en av grunnleggerne av internett - og Google-evangelist. Han har lenge advart mot det han ser som teleoperatørenes forsøk på å kommersialisere og lagdele nettets infrastruktur. Foto: Google Vis mer

Med andre ord: Nettnøytralitet.

Styreformann Tom Wheeler i FCC kommenterte dommen slik:

- Jeg vil kjempe for at våre nettverk opprettholdes som motorer for økonomisk vekst, utviklingslaboratorier for innovative tjenester og produkter, og kanaler for det frie ord i alle sine former, beskyttet av det første grunnlovstillegget. Vi vil vurdere alle tilgjengelige alternativer, inkludert appell, for å sikre at disse nettverkene, som internett er helt avhengig av, fortsetter å være en fri og åpen plattform for innovasjon og ytring, og å operere i alle amerikaneres interesse.

Det er all grunn til å håpe at FCC vinner fram med en eventuell appell til amerikansk høyesterett. Hva som skjer i USA i dette spørsmålet, får store konsekvenser også for det globale internett.

Nettnøytraliteten er en garanti mot at vi får et internett stykket opp og solgt i biter, overvåket og begrenset av kommersielle portvoktere som bestemmer hva du og jeg skal få tilgang til, og med hvilken hastighet. Uten lovfestet nettnøytralitet er det for eksempel mulig å tenke seg at mektige kommersielle medieaktører kan kjøpe seg forrang i nettet foran mindre konkurrenter hos en eller flere bredbåndsleverandører, eller at tilgang til medieinnhold og tjenester knyttes direkte opp til hvilket bredbåndsabonnement man har.

En slik utvikling vil over tid kunne omdanne nettet til noe som minner mer om kommersielt kabel-tv enn om den frie og åpne innovasjonsarenaen som har tatt verden med storm de siste tjue åra.

Les hele kjennelsen her.

ADVARER: Tim Berners-Lee er webens far, og har en rekke ganger advart mot å tukle med nettnøytraliteten.. Foto: SCANPIX
ADVARER: Tim Berners-Lee er webens far, og har en rekke ganger advart mot å tukle med nettnøytraliteten.. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer