En dom mot det frie, åpne nettet

Amerikansk domstol sa nei til nettnøytralitet, dømte i favør av «big telecom».

SA NEI TIL NETTNØYTRALITET: En amerikansk domstol konkluderer med at det amerikanske medietilsynet ikke har myndighet til å håndheve regler som ville gjort det ulovlig for teleselskapene å favorisere visse typer trafikk over andre. På sikt kan en slik dom bidra til en utvikling der vi får et lagdelt og oppstykket internett som minner mer om kommersielt kabel-tv, skriver Dagbladets kommentator. Foto: AP/SCANPIX
SA NEI TIL NETTNØYTRALITET: En amerikansk domstol konkluderer med at det amerikanske medietilsynet ikke har myndighet til å håndheve regler som ville gjort det ulovlig for teleselskapene å favorisere visse typer trafikk over andre. På sikt kan en slik dom bidra til en utvikling der vi får et lagdelt og oppstykket internett som minner mer om kommersielt kabel-tv, skriver Dagbladets kommentator. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

At internett har fått en så viktig plass i samfunnet og våre liv, skyldes meget langt på vei at det er bygget på en grunnleggende idé om åpenhet og nøytralitet. Dette er blant annet idémessig knesatt gjennom det unektelig noe vagt definerte prinsippet om nettnøytralitet, som skal sikre at all datatrafikk på nettet behandles likt. Tanken er at trafikk til og fra en privat blogg eller en nystartet gründerbedrift skal behandles likt i nettets infrastruktur som innhold fra store, kommersielle aktører.

I 2007 intervjuet jeg hedersmannen Vint Cerf, et av oppfinnerne av nettets sentrale infrastruktur, og heltidsansatt Google-ambassadør. Cerf har lenge advart mot det han ser som teleoperatørenes forsøk på å kommersialisere og lagdele nettets infrastruktur, og var klokkeklar på at nettnøytralitet måtte lovfestes:

- Det er denne grunnleggende åpenheten i nettet som har skapt hele denne historisk unike innovasjonskulturen, hvor all nyskaping skjer i nettets utkanter, sa Cerf.

Men nettnøytraliteten er stadig under ild, og kampen for å lovfeste den fikk et alvorlig tilbakeslag da den føderale amerikansk appelldomstolen i District of Columbia i går satte en strek over nettnøytralitetsreglene til Federal Communications Commission (FCC), det føderale medietilsynet i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer