LEDER

En dom til ettertanke

Breivik-dommen bør ikke tolkes som et nederlag.

Skien 20160318 :   Anders Behring Breivik har saksøkt den norske stat  for soningsforhold som strider mot menneskerettighetene. Her venter Anders Behring Breivik   i rettsalen, som blir avholdt i gymsalen i Skien fengsel,  på at dommer Helen Andenæs Sekulic  skal sette retten etter en pause. Til høyre  advokat Mona Danielsen Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Skien 20160318 : Anders Behring Breivik har saksøkt den norske stat for soningsforhold som strider mot menneskerettighetene. Her venter Anders Behring Breivik i rettsalen, som blir avholdt i gymsalen i Skien fengsel, på at dommer Helen Andenæs Sekulic skal sette retten etter en pause. Til høyre advokat Mona Danielsen Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er liten tvil om at Tingrettens dom i Breivik-saken er modig. Få forventet at Breivik skulle få medhold i at han har blitt utsatt for «umenneskelig» behandling under soningen, og at staten dermed har brutt Menneskerettskonvensjonens artikkel 3.

Dommen er imidlertid ikke bare modig, den er også klok. Mens mange kommentatorer enten lot seg forlede av Breiviks klager på Fjordlands-maten eller opererte med en uholdbar vurdering om at Breivik er så ond at han ikke kan utsettes for menneskerettighetsbrudd, viste domstolen igjen evnen til å holde hodet kaldt i en svært følsom og vanskelig sak.

Breivik fikk ikke medhold i at innskrenkingen av hans korrespondanse med omverden var i strid med EMK. Siden inngrepet var begrenset og nødvendig for å beskytte borgerne fra flere terrorangrep, er det legitimt å nekte ham kontakt med høyreekstreme miljøer.

Derimot slo retten fast at det er «bevist utover rimelig tvil» at Breivik er utsatt for «umenneskelig behandling».

Breivik har sittet i «relativ sosial isolasjon» i nesten fem år. Han nektes kontakt med andre fanger og må kommunisere med omverden gjennom glassvegger. Det er ikke umenneskelig i seg selv. Men det er ikke gitt en tilstrekkelig begrunnelse for at graden av isolasjon er «strengt nødvendig». Det svekker også Breiviks klagemuligheter. Retten ser heller ikke at Breiviks psykiske helsetilstand er tilstrekkelig ivaretatt. Ei heller er det satt i verks tilstrekkelig kompenserende tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer