PST-sjef:  Benedicte Bjørnland.
PST-sjef: Benedicte Bjørnland.Vis mer

En dramatisk inngripen

Politiet bør ha en svært god begrunnelse og redegjøre for den snarest mulig.

Meninger

PST gikk til et svært uvanlig og dramatisk skritt da de tirsdag gjennomførte en formell ransakelse hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen. Der beslagla politiet flere filer fra Rolfsens kommende dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain.
Ransakelsen hos Rolfsen mandag kveld er knyttet til pågripelsen og siktelsen av en 18 år gammel nordmann i Gøteborg samme morgen. Rolfsens team skal ha filmet mannen, som politiet mener hadde til hensikt å slutte seg til IS.

Politiets opptredenen sjokkerer pressefolk, jurister og alle som er opptatt av ytringsfrihet. PST har overtrådt en grense, og det er bekymringsfullt. I Norge har en slik inngripen nesten aldri før skjedd. Kildevern, pressefrihet og kunstnerisk frihet er forutsetninger for ytringsfrihet og demokrati. Tryggheten som dette vernet gir, gjør at kilder tør å åpne seg. Slik kan viktig informasjon som ellers ikke ville ha blitt kjent, komme fram i lyset. Uten kildevern, er journalistens og dokumentaristens jobb umulig. Vernet skal gjelde en frittstående filmskaper like mye som det skal gjelde en stor avisredaksjon.

Det kan finnes spesielle og alvorlige tilfeller der det er riktig å bryte kildevernet og gå til politiet. Det er uansett forskjell på samarbeid og tvang.
Offentligheten har liten innsikt i substansen i denne saken. Førstestatsadvokaten tillot ransakingen på grunn av fare for bevisforspillelse. PST har foreløpig ikke hatt mulighet til å kommentere saken.

PST har også et kildevern å ta hensyn til. I likhet med media, er PST også avhengig av folks tillit. Den henger i en tynn tråd nå. Politiet bør ha en svært god begrunnelse, og redegjøre for den snarest mulig. Filmmaterialet ligger nå forseglet, i påvente av om retten gir PST medhold i å bruke det som bevis. Får de ikke det, har PST et enda større forklaringsproblem.

Justisministeren har nektet å kommentere saken fordi det er «en enkeltsak». Greit nok, men både han og PST-sjefen trenger å forsikre offentligheten om at de vanlige spillereglene fortsatt skal gjelde og at det ikke er en politistat vi ser konturene av.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.